Soroš: Eurozona ulazi u smrtonosnu fazu

Budućnost Evrope je političko pitanje: izvan je nadležnosti Bundesbanke, kaže Soroš
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 15:40h

Multimilijarder Džordž Soroš upozorio je da je kriza eurozone "ušla u manje hirovitu, ali zato smrtonosniju fazu".

U komentaru objavljenom u "Fajnenšl Tajmsu" Soroš je poručio da je kriza eurozone odnedavno još pogubnija jer se još produbio jaz između ulagača i zaduženih zemalja.

Jedan od najuticajnijih svjetskih berzanskih mešetara i predsjednik "Soros Fund Managementa", ističe da Evropu čeka dugotrajno razdoblje ekonomske stagnacije ili još gore vrijeme.

Soroš predlaže režim koji bi kažnjavao države članice koje ne ispune svoje obaveze

Poznati fiansijer kaže da je potrebno pristupiti radikalnoj reviziji pravila koje određuju život Eurozone.

Obrana postojećeg stanja, koje očito ne funkcioniše po sadašnjim principima, dodatno pogoršava situaciju, smatra Soroš.

On navodi da je riječ je o krajnje abnormalnom stanju koje treba rješavati vanrednim mjerama da bi se vratila normalnost.

Soroš predlaže i neke neuobičajene mjere za normalizaciju stanja u eurozoni, uključujući režim koji bi kažnjavao države članice koje ne ispune svoje obaveze i nagrađivao one kojima to pođe za rukom. Prema njegovom mišljenju, 'za smanjivanje jaza u konkurentnosti sve članice trebaju moći refinansirati postojeće dugove po istoj kamatnoj stopi'.

Soroš kaže da shvata kako moćna središnja banka Njemačke nikada neće prihvatiti takve prijedloge, ali zaključuje: 'Budućnost Evrope je političko pitanje: izvan je nadležnosti Bundesbanke da odlučuje o tome.'

Bonus video: