Opozicioni poslanici u Dumi ignorisali Putina

Poslanici ruske opozicione stranke napustili su juče parlament tokom govora novoizabranog predsjednika Vladimira Putina, koji je pozvao na političko jedinstvo.
0 komentar(a)
Putin u Dumi, Foto: Beta/AP
Putin u Dumi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.04.2012. 19:14h

Članovi Pravedne Rusije su izašli iz Dume nakon što je Putin rekao da bi Oleg Šein, kandidat te stranke za gradonačelnika Astrahana, trebalo da se obrati sudu umjesto što štrajkuje glađu.

Šein, koji je izgubio na izborima 4. marta, tvrdi da su izbori pokradeni.

To je prvi put da je cijela stranka izašla tokom Putinovog govora i naglašava izazov sa kojim je Putin suočen od strane opozicije nakon najvećih protesta tokom njegove 12-godišnje vladavine.

Prvi put je cijela stranka izašla tokom Putinovog govora što naglašava izazov sa kojim je Putin suočen od strane opozicije nakon najvećih protesta tokom njegove 12-godišnje vladavine.

On je bio na funkciji predsjednika od 2000. do 2008. a treći mandat – ovoga puta šestogodišnji – započeće 7. maja.

Raspravu o Šeinu su pokrenuli ruski opozicioni aktivisti, uključujući uticajnog blogera i borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

Putin je na pitanje Pravedne Rusije odgovorio: „Koliko znam, vaš kolega Oleg Šein je počeo štrajk glađu, ali se nije žalio sudu. To je pomalo čudno. Zašto štrajkovati glađu? Možda će sud to riješiti i svi će biti zadovoljni ishodom.“

Sudovima se ne može vjerovati

Pravedna Rusija tvrdi da se sudovima u Astrahanu ne može vjerovati da će na odgovarajući način istražiti tvrdnje o izbornoj prevari. Izbori za gradonačelnika su održani istog dana kad i predsjednički.

Lider Pravedne Rusije Sergej Mironov rekao je kasnije u Dumi: „Našim prijateljima u Astrahanu je sve jasno kada je u pitanju objektivnost sudova u Astrahanu.“

Kritičari Kremlja kažu da su sudovi pod pritiskom vlade i da nemaju gotovo nikakvog uspjeha u osporavanju rezultata parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila Putinova stranka.

Putin je u jučerašnjem govoru pozvao svoje protivnike da prevaziđu neslaganje sa njim u korist ekonomske i političke budućnosti Rusije. Pozdravio je dostignuća tokom njegovog mandata.

„Procjenjujući rezultate posljednjih četiri godine, s pravom možemo reći da Rusija ne samo da je prevazišla krizu, nego smo jači nego ranije.“

Zabrinjava jaz između bogatih i siromašnih

„Imamo jednu Rusiju, i njen moderni, napredni razvoj mora biti cilj koji ujedinjuje političke snage države koje žele da rade na njemu,“ rekao je 56-godišnji lider u Dumi, tokom sesije koja je trajala skoro četiri sata.

„Zemlja je prošla kroz napeti period parlamentarnih i predsjedničkih izbora. I danas se još mogu čuti odjeci pojačanih emocija i političkih borbi,“ rekao je.

„Ali logika jedne zrele demokratije je da po okončanju izbora uvijek počne daleko važniji period zajedničkog rada.“

Putin je kazao da se politika mora usredsrediti na poboljšanje poslovne i investicione klime, jačanje ekonomskog rasta, jačanje globalne pozicije Rusije i povećanje prirodnog priraštaja, prenio je BBC.

Izrazio je zabrinutost zbog jaza u prihodima između bogatih i siromašnih u Rusiji.

U Njemačkoj i Francuskoj, najbogatiji žive pet do sedam puta bolje, dok je u Rusiji ta brojka 15 puta, kao u SAD-u, rekao je.

Nervoza

Putin, koji je dugo godina bio pošteđen jačih kritika, nije uspio da ostane staložen kada su ga ispitivali o proizvodnji mesa, podižući glas i jednom poslaniku, koji ga je prekinuo tokom govora koji je trajao sat i po, ljutito naredio da sjedne.

Prije njegovog obraćanja, policija je pritvorila ljevičarskog opozicionog lidera Sergeja Udaljcova i još pet drugih demonstranata koji su pokušali da održe protest protiv Putina ispred Dume, prenio je Rojters.

Bonus video: