U Moskvi ubijen muslimanski aktivista

Prijatelji Metina Mehtijeva (33) ispričali su da je mladića napalo pet osoba, među kojima je bila i jedna žena
76 pregleda 0 komentar(a)
Metin Mehtijev, Foto: Rian.ru
Metin Mehtijev, Foto: Rian.ru
Ažurirano: 11.04.2012. 18:12h

Istaknuti muslimanski predstavnik u Rusiji izboden je nasmrt u Moskvi u napadu koji su njegove kolege označile kao rasistički, prenio je BBC.

Prijatelji Metina Mehtijeva (33) ispričali su da je mladića napalo pet osoba, među kojima je bila i jedna žena.

Mehtijev, koji je porijeklom iz Azerbejdžana, do skoro je bio na čelu ruskog Islamskog kulturnog centra.

Posljednjih godina, grupe desničarskih ekstremista sprovele su seriju rasistički motivisanih napada u Moskvi i drugim većim gradovima u Rusiji.

Policija se saopštila da je Mehtijev nađen u blizini njegovog stana u Moskvi, a po licu i vratu imao je rane od uboda. Bio je oženjen i imao je bebu.

Andrej Getmanov, Mehtijevljev prijatelj kazao je za agenciju Interfaks da postoje jasne indicije da je posrijedi rasističko nasilje.

Zločin iz mržnje?

Brutalna priroda napada ukazuje na zločin iz mržnje, kazao je i dodao da se kao način da se izazove konflikt često koristila neka djevojka da bi napadač mogao da tvrdi da ju je žrtva uznemiravala.

Istražitelji su naveli da je Mehtijev bio žrtva pljačke i da mu je ukraden mobilni telefon i novac.

Ruski vrhovni sud je prošle godine zatvorio Islamski kulturni centar nakon što je ministarstvo pravde prijavilo nezakonitosti u njihovom radu, mada je bivši direktor centra tvrdio da je taj potez naručila bezbjednosna služba FSB.

Istražitelji su naveli da je Mehtijev bio žrtva pljačke i da mu je ukraden mobilni telefon i novac

Maksim Ševčenko, TV novinar koji je poznavao žrtvu, kazao je za radio Eho Moskve da je Mehtijev bio „talentovan mladić i javna ličnost koja je obećavala“, te da je u Moskvi živio cijeli život.

On takođe smatra da je napad etnički motivisan i pozvao je da se sprovede javna istraga njegovog ubistva.

Mehtijev je bio „pristojan, izuzetno poštovan i voljen čovjek“, kazao je Ševčenko, dodajući da je ubijeni mladić bio uključen u muslimansku zajednicu baveći se migrantima i društveno korisnim radom.

Bonus video: