Evropske jevrejske organizacije traže ostavku Ketrin Ešton

Evropske jevrejske organizacije su pozvale visoku predstavnicu EU-a za spoljnju politiku Ketrin Ešton, koja ne odustaje od svoje tvrdnje da u Gazi ubijaju djecu, da se izvini ili da podnese ostavku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 19:41h

Na konferenciji koju su organizovali Organizacija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i Vlada Belgije, Ešton je rekla: "Kada se prisjetimo mladih koji su poginuli pod strašnim uslovima, kada razmislimo o strašnoj tragediji u Belgiji gdje su djeca poginula, o događajima u Tuluzu, o tragediji u Norveškoj prošle godine, i kada razmislimo o Siriji i o Gazi, i o tome šta se tamo dešava, vidjećemo djecu i mlade koji ginu."

Portparol Ketrin Ešton Mihael Man ranije je optužio francusku novinsku agenciju AFP, koja je prenijela govor pod naslovom "Ešton povlači paralelu između Tuluza i Gaze", javila je Agencija Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Liberman, koji je snažno reagovao na riječi Ketrin Ešton, izjavio je da je ona "vjerovatno mislila na djecu na jugu Izraela koja strahuju od raketa iz Gaze". On je branio stav da je "Izrael najmoralnija zemlja na svijetu koja se bori protiv terorista".

Potpisivanjem peticije, koju su organizovali Parlament evropskih Jevreja i Zajednica evropskih Jevreja, Ešton je pozvana da se izvini ili da podnese ostavku. U zajedničkoj izjavi jevrejskih organizacija navodi se da su riječi Ketrin Ešton postavile "moralnu ekvivalenciju" između dešavanja u Tuluzu, Siriji i Gazi, i da se ne može smatrati jednako posmatrati napad hladnokrvnog ubice i diktatora koji ubija svoje državljane i napad protiv „terorističke organizacije“ koja je odlučna u namjeri da uništi jevrejski narod.

Kada aktivnosti jevrejskih organizacija nisu naišle na podršku, one su pismom od premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona tražile da podnese predlog za okončanje mandata Ketrin Ešton.

Mandat visoke predstavnice EU-a za spoljnju politiku Ketrin Ešton ističe krajem 2014. godine.

Bonus video: