Južna Osetija: Bivši šef KGB vodi na izborima

Južnu Osetiju je priznala zvanična Moskve kao nezavisnu republiku, poslije kratkog rata između Rusije i Gruzije 2008. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 06:50h

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Južnoj Osetiji, poslije 67 odsto prebrojanih glasova, vodi nekadašnji šef republičkog KGB-a Leonid Tibilov sa 55,8 odsto.

Njegov konkurent, komesar za ljudska prava David Sanakojev ima 41,3 posto.

"Unaprijedićemo odnose sa Rusijom u svim oblastima. Cilj nam je da ostvarimo stari san o ponovnom ujedinjenju Južne i Sjeverne Osetije", rekao je Tibilov novinarima na glasačkom mjestu u prijestonici Činvaliju.

Južnu Osetiju je priznala zvanična Moskve kao nezavisnu republiku, poslije kratkog rata između Rusije i Gruzije 2008. godine.

Do političkih previranja došlo je u novembru prošle godine, kada je poništena izborna pobjeda opozicione kandidatkinje Ale Džiojeve.

Vrhovni sud poništio je njenu izbornu pobjedu, kako se tada navodilo, zbog brojnih neregularnosti, i zakazao nove predsjedničke izbore za 25. mart ove godine, kada je održan prvi krug.

U prvom krugu, bivši šef lokalne službe bezbjednosti KGB Leonid Tibilov je osvojio 42,5 odsto glasova, a komesar za ljudska prava David Sanakojev 24 odsto.

Oko 35.000 ljudi registrovanih birača imali su danas mogućnost da glasaju na 84 biračka mjesta.

Bonus video: