Za prekid sukoba

Papa Benedikt XVI uputio uskršnju poruku mira

Papa Bendikt XVI je uputio svoju tradicionalnu Uskršnju poruku mira pred nekoliko desetina hiljada hodočasnika okupljenih na trgu Svetog Petra u Rimu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 15:23h

Papa je od sirijske vlade zatražio da okonča sukob, koji traje godinu dana, a govorio je i o problemima u Nigeriji i Maliju.

"Neka uskrsli Hrist da nadu Bliskom istoku i omogući svim etničkim, kulturnim i vjerskim grupacijama u regionu da zajedno rade u napretku ka zajedničkom dobru i poštovanju ljudskih prava.

Posebno u Siriji da dođe do kraja krvoprolića i preuzimanja obaveze ka putu poštovanja, dijaloga i pomirenja na šta je ranije pozvala međunarodna zajednica", rekao je papa tokom svije tradiconalne poruke "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu).

Papa je izrazio nadu da će "brojne izbjeglice" kojima je potrebna humanitarna pomoć "naići na prijem i solidarnost koja će olakšati njihove užasne patnje".

Hiljade hrišćana slavi Uskrs u Jerusalemu

Uskršnjoj misi u drevnoj crkvi Hristovog groba, podignutoj na mjestu gdje je, prema hrišćanskom vjerovanju, Isus razapet, sahranjen i uskrsnuo, sveštenstvo u bijelim i zlatnim odorama služilo je misu. Italijanski premijer Mario Monti, koji je došao u crkvu u okviru privatne posjete, pridružio se masi vjernika, prenio je AP.

On se rukovao s hodočašnicima i razgovarao s kaluđerima u jerusalimskom starom gradu. Nadomak zidina starog grada oko 350 osoba je pjevalo u takozvanoj grobnici u bašti, gdje oni veruju da je Isus sahranjen. Proslavom Uskrsa završava se obilježavanje svete nedjelje, koja je sjećanje na razapinjanje i vraćanje u život Isusa.

Istočne pravoslavne crvke slave danas Cveti, dolazak Isusa u Jerusalim, a Uskrs sljedeće nedjelje.

U Svetoj zemlji živi oko 110.000 hrišćana Arapa, uz hiljade hrišćana stranih radnika, azilanata i imigranata iz bivšeg SSSR-a. Njima se na proslavi hrišćanskih praznika pridružuju hodočasnici. Ove godine se Uskrs poklapa s proslavom jevrejske Pashe koja traje osam dana, a počela je u petak sa zalaskom sunca tradicionalnom večerom - seder .

Tokom cijelog praznika - sjećanja na egzodus Jevreja iz egipatskog ropstva, vjernici jedu beskvasni hleb.

Papa u Libanu od 14. do 16. juna

Papa će tokom posjete objaviti apostolsku ekshortaciju, završni dokument sa Biskupskog sinoda održanog u oktobru 2010. posvećenog položaju hrišćana na Bliskom istoku.

Benedikt XVI sastaće se u Libanu s mladima, vjerskim čelnicima i ostalim pripadnicima crkve. Osim kratkog susreta sa političkim čelnicima, Papa bi trebalo da se sastane i sa ostalim, nehrišćanskim vjerskim vođama.

Papinu posjetu Libanu najavio je prije mjesec dana Grigorije III., poglavar Grkomelkitske crkve, ali je Vatikan sve do danas nije potvrdio. Papa će u Liban doći s porukom mira i jedinstva za istočne hrišćane u času kada to područje potresa snažan unutrašnji sukob u Siriji i kada još nema rješenja za palestinsko-izraelski sukob, rekao je tada taj patrijarh.

To će biti 24. Benediktovo apostolsko putovanje, ujedno i drugo na Bliski istok, nakon posjete Jordanu, Izraelu i palestinskim područjima u maju 2009. godine.

Liban je zemlje u kojoj različite vjerske zajednice zajedno žive vjekovima gdje hrišćani predstavljaju 35 posto stanovništva, prema neslužbenim podacima.

Preporučujemo za Vas