Nestala rusko-ukrajinska ekspedicija na Antarktiku

Posljednji put se javili u ponedjeljak i napisali da su uletjeli u olujne vetrove na putu za ostrvo "Desepšen"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 15:16h

Rusko-ukrajinski brod koji je u septembru krenuo na istorijsku ekspediciju oko Južnog i Sjevernog pola nestao je u vodama Antarktika.

Portparol osmočlane posade jedrilice "Skorpijus", duge 29 metara, Ana Subotina, izjavila je da se posada posljednji put javila preko radio-veze u ponedjeljak uveče.

Tada su posljednji put ušli na vebsajt misije i napisali da su uletjeli u olujne vetrove na putu za ostrvo "Desepšen".

Ta lokacija je inače poznata po avanturistima koji obilaze aktivni vulkan na ovom ostrvu.

"Olujni vjetrovi duvaju čitav dan", zapisala je posada u dnevnik koji je vodila na svom sajtu i dodala: "Veoma je opasno pokušati ući u zaliv sa ovakvim vjetrom zbog mnoštva podvodnih stijena".

Subotina je rekla AFP-u da joj je kapetan kazao u ponedjeljak u 23h00 gmt da je "Skorpijus" jedrio oko 50 km po otvorenom moru zbog velikog leda koji je prekrio okolne uvale.

"Veoma, veoma smo zabrinuti", dodala je ona i kazala da joj je kapetan obećao da će se javljati svaka dva-tri dana jer taj dio Antarktika ima posebno mračne noći u ovo doba godine a čitava oblast je prekrivena ledom.

"Kapetan mi je rekao da se boji da ne udare u ledeni breg", rekla je Subotina naglasivši da se radi o veoma snažnoj posadi koja bi pritisla dugme SOS samo ukoliko je riješila da odustane, i "zato se samo nadam da je to razlog što se ne javljaju".

Bonus video: