Berluskonijev saveznik podnio ostavku

Bosijev odlazak je uslijedio nakon navoda tužilaštva da je novac poreskih obveznika namijenjenih za partiju trošen na renoviranje njegove kuće i usluge članovima njegove porodice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 20:28h

Umberto Bosi, osnivač i lider italijanske Sjeverne lige, podnio je ostavku nakon 30 godina političke karijere, postavši žrtva finansijskog skandala koji je doveo u pitanje njegovu ispravnost i nepodmitljivost.

Bosijev odlazak je uslijedio nakon navoda tužilaštva da je novac poreskih obveznika namijenjenih za partiju trošen na renoviranje njegove kuće i usluge članovima njegove porodice. Prema jednom izvještaju, među troškovima se našlo i iznajmljivanje „poršea“ za njegovog najstarijeg sina.

Jedan od prisutnih na sastanku federalnog savjeta Lige citirao je Bosija: "Podnosim ostavku za dobro pokreta i njegovih aktivista". Mateo Salvini poslanik Evropskog parlamenta iz redova Sjeverne lige, kazao je za partijski radio Padanija: "Niko nije tražio od Bosija da podnese ostavku. Došao je sa takvom odlukom".

Ove nedjelje pokrenuta je zvaničmna istraga protiv blagajnika stranke Frančeska Belsita zbog finansijskih malverzacija. Ni Bosi, koji poriče da je učinio išta nezakonito, niti ijedan član njegove porodice nisu osumnjičeni u istrazi.

Mateo Salvini poslanik Evropskog parlamenta iz redova Sjeverne lige, kazao je za partijski radio Padanija: "Niko nije tražio od Bosija da podnese ostavku. Došao je sa takvom odlukom"

Međutim, sudska dokumenta, koja su postala dostupna nakon upada u sjedište stranke u Milanu, namtnula su pitanja o njenom autokratskom lideru. U jednom snimljenom razgovoru Belsito i zvaničnici partije razgovaraju o „crnim“ fondovima za koje kažu da ih je Bosi proslijedio Ligi.

Bosijeva ostavka će vjerovatno destabilizovati populističku, antiimigracionu partiju, slabeći tako jednu od glavnih političkih snaga koje se u parlamentu protive programu štednje premijera Marija Montija.

Zbog svoje provokativne retorike, Bosi je bio jedna od najživopisnijih figura na italijanskoj političkoj sceni. Uprkos tome što je njegova partija pozivala na secesiju italijanskog bogatog sjevera od manje razvijenog juga, Sjeverna liga je postala snažan saveznik bivšeg premijera Silvija Berluskonija i učestvovala je u sve tri njegove vlade.

Bonus video: