Policija istražuje ko je ubio francuskog akademika u Njujorku

Rišar Dekoan, itaknuti francuski akademik, čovjek koji je francuske univerzitete učinio otvorenim za manje privilegovane, preminuo u Nju Jorku pod čudnim okolnostima
68 pregleda 0 komentar(a)
Rišar Dekoan, Foto: Parismatch.com
Rišar Dekoan, Foto: Parismatch.com
Ažurirano: 04.04.2012. 19:13h

Istaknuti francuski akademik Rišar Dekoan pronađen je mrtav i nag u jednoj hotelskoj sobi u Njujorku u utorak popodne, a njujorška policija je otvorila istragu okolnosti njegove smrti, javio je Rojters.

Dekoan (53) je bio 16 godina na čelu jedne od vodećih institucija u zemlji, Fakulteta političkih nauka u Parizu, gdje je uzdrmao sistem prijema, opisujući visoko obrazovanje u Francuskoj kao nefer, nejednako i nedemokratsko zbog čega je uveo korjenite reforme koje su mu donijele popularnost i ugled.

Jedan policijski izvor je u početku okolnosti incidenta označio kao „sumnjive“, djelom zbog toga što je Dekoanova soba bila u neredu kada su stigli istražitelji. Međutim, kasnije je portparol policije Pol Braun kazao da inspektori vjeruju da su nered u sobi napravili spasioci dok su pokušavali da ga ožive.

Dekoan je ranije govorio o mogućoj "zavjeri“ protiv njega. Posljednjih godina ugledni akademik se navodno nalazio na meti kritika nekih desničarskih političara

Braun je kazao da u Dekoanovu hotelsku sobu nije provaljeno, da na njegovuom tijelu nema vidljivih znakova nasilja i da istražni organi čekaju rezultate obdukcije.

Američka tv stanica NBC je javila da su Dekoanov telefon i laptop bačeni kroz prozor njegove sobe na sedmom spratu.

Dekoan je bio poznat po svom zalaganju da razbije uštogljeni, elitistički imidž vodećih visokoobrazovnih ustanova u Francusakoj, otvarajući ih i za studente iz siromašnih porodica i strane studente kojih je sada 40 odsto na tom fakultetu.

Fakultet političkih nauka u Parizu se smatra centrom za obuku francuske političke, medijske i administrativne elite. Među diplomcima ove visokoobrazovne ustanove su i bivši predsjednici Žak Širak i Fransoa Miteran

Saučešće povodom smrti Dekoana izrazili su i francuski predsednik Nikola Sarkozi i šef diplomatije Alen Žipe, ministar obrazovanja, kao i brojne javne ličnosti u Francuskoj.

Sarkozi je kazao da su Dekoanovi napori da neprivilegovamnim studentima da šansu da studiraju na institutu označili „istorijsku prekretnicu u poimanju skandaloznog društvenog elitizma u Francuskoj“.

Desničarska zavjera?

Sarkozi je kazao da su Dekoanovi napori da neprivilegovamnim studentima da šansu da studiraju na institutu označili „istorijsku prekretnicu u poimanju skandaloznog društvenog elitizma u Francuskoj“

To je dovelo do, kako je Dekoan smatrao, prljave kampanje u okviru koje je u "Mondu“, novinama vladajućeg establišmenta, objavljeno da je homoseksualac.

U intervjuu za ljevičarski "Liberasion“ prije dva mjeseca Dekoana su direktno pitali da li se boji zavjere i on je odgovorio: "Odbacujem svaku paranoju. To je moguće, ali više volim da budem naivan, nego da spekulišem. Ono što vidim je da su u datom momentu počeli da govore o seksu, novcu i kulturi uopšte."

"Ne vidim kakve veze ima moja navodna homoseksualnost. Odgovor? Da nisam homoseksualac? Ne, neću ništa reći. Kad niste oženjeni, niko nema pravo da pominje da ste s nekim – to je tajna privatnog života", zaključio je akademik.

Bonus video: