Total troši milion dolara dnevno za popravku naftne bušotine

Finansijski direktor Totala Patrik de la Ševardie (Patrick de la Chevardiere) rekao je da pored troškva popravke, ta kompanija gubi 1,5 miliona dolara prihoda dnevno
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 16:53h

Francuska energetska kompanija Total saopštila je danas da dnevno troši milion dolara za popravku bušotine u Sjevernom moru iz koje gas nekotrolisano šiklja već nedjelju dana.

Finansijski direktor Totala Patrik de la Ševardie (Patrick de la Chevardiere) rekao je da pored troškva popravke, ta kompanija gubi 1,5 miliona dolara prihoda dnevno, ali da se njeni finansijski planovi nisu promijenili.

U poređenju s velikim katastrofama, troškovi incidenta na Totalovoj platformi na 240 kilometara istočno od škotske luke Aberdin, reativno su mali.

Platforma Elgin na kojoj se desila nesreća i susjedno polje Frenklin daju gas i tečni ugljovodonik koji su jednaki količini od 53.000 barela nafte dnevno, što je dva odsto proizvodnje Totala.

Oko 240 radnika je s platforme evakuisano 25. marta kada je otkriveno da gasa ističe mimo cijevi. Zbog bezbjednosti su proizodnju obustavile i obližnje platforme konkurentskih kompanija Šel (Shell) i Nobl Hans Deul (Noble Hans Deul).

Bonus video: