VELIKA BRITANIJA

MI5 otkrio plan za ubistvo Ahmeda Zakajeva

Čečenski lider u egzilu kazao je da nije upoznat sa detaljima zavjere koja je zabrinula britanske obavještajce, prenose britanski mediji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 18:55h

Britanska obavještajna služba otkrila je plan da se u Londonu ubije čečenski lider u egzilu, Ahmed Zakajev, prenosi britanski list "Sunday Telegraph".

MI5 došao je do ovih saznanja nakon što je naoružani napadač pucao na ruskog bankara Germana Gorbuncova u Londonu 20. marta.

Gorbuncov je još uvijek u bolnici, a život mu je u opasnosti.

Britanska obavještajna agencija je zabrinuta i zbog velikog broja Rusa koji žive u toj zemlji, a koji bi mogli biti meta ubistava, navodi se u izvještaju.

Britanski list tvrdi da su njegovi novinari vidjeli sudska dokumenta u kojima piše da su agenti MI5 zabrinuti da je Ramzan Kadirov, nekadašnji čečenski lider kojeg je podržavao Kremlj, želio naručiti ubistvo vođe pobunjenika Zakajeva.

Ramzan Kadirov

Crna lista

„Kadirov, koji je odgovoran za ubistva nekoliko svojih protivnika, ima 'crnu listu' određenih lica, od kojih je neke želio da ubije,“ prenosi "Sunday Telegraph".

„Vjeruje se da je Zakajev, koji živi u Velikoj Britaniji, prvi na toj listi“.

Zakajev je izjavio da nije obaviješten o navodnoj zavjeri, ali da je znao za prošle pokušaje ubistva.

„Danas u Britaniji ima više ruskih špijuna nego u doba Hladnog rata“, rekao je on.

"Sunday Telegraph" navodi da je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije vodio sudsku borbu da se ruski osumnjičenik za organizovanje ubistava, poznat pod kodnim imenom E1, protjera iz zemlje.

Sud je ovoj osobi dozvolio da se bori za ostanak u Velikoj Britaniji.

Ovo je drugi slučaj u proteklih nekoliko mjeseci u kojem sudije nisu željele da uklone pojedince za koje britanske vlasti smatraju da predstavljaju opasnost po sigurnost zemlje.