Merkel najpopularnija, koalicija CDU-SPD bi imala najveću podršku

SPD bi na izborima dobila 29%, Zeleni 14%, Pirati čak 8%, a Ljevica 7% glasova
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 12:19h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je najvažnijii njemački političar, pokazao je politički barometar televizije "ZDF".

Na rang listi političara, poslije Merkel koja je na prvom mjestu, nalaze se bivši ministar finansija Per Štajnbrik i bivši šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Obojica su iz Socijaldemokratske partije (SPD) i važe kao mogući kancelarski kandidati socijaldemokrata, koji bi u septembru 2013. godine, mogli da se uhvate u koštac sa Merkelovom.

Na začelju liste najvažnijih njemačkih političara nalaze se liberali, koalicioni partneri Angele Merkel - šef diplomatije Gvido Vestervele i vicekancelar Filip Resler, koji su na pretposljednjem i posljednjem mjestu.

Poslije prvoplasirane Merkel, nalaze se bivši ministar finansija Per Štajnbrik i bivši šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji važe kao mogući kancelarski kandidati socijaldemokrata

Kad je riječ o liberalima, kojima je pečat dao bivši šef njemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer, do skoro ih vodio Vestervele, a sada Resler, njima i dalje loše ide.

Kad bi u nedjelju bili izbori, liberali bi dobili svega tri odsto glasova i tako postali vanparlamentarna snaga.

SPD bi na izborima dobila 29 odsto glasova, Zeleni oko 14 odsto, Pirati čak osam odsto, a Ljevica sedam odsto glasova.

Takav odnos snaga pokazuje da bi, na saveznom nivou, pored takozvane ''velike koalicije'' demohrišćana i SPD, o kojoj se sve više govori, Njemačkom mogli, takođe, vladati i demohrišćani i zeleni ili SPD-Zeleni.

''Velika koalicija'' bi dobila čak kod 56 odsto Njemaca podršku, dok bi za koaliciju demohrišćana i Zelenih bilo svega 28 odsto.

Za savez SPD i Zelenih, koji je postojao u vrijeme kancelara Gerharda Šredera, bilo bi 42 odsto birača.

Galerija

Bonus video: