Erdogan: Muslimanski svijet pao na testu Jerusalima

Turski premijer Binali Jildirim optužio je Izrael da imitira "Hitlera i Musolinija"
8 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2018. 19:14h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas muslimanske zemlje na jedinstvo naspram Izraela tokom velikog propalestinskog skupa u Istanbulu i pred samit muslimanskih vođa u tom gradu.

Obraćajući se hiljadama demonstranata okupljenih u Istanbulu da pokažu podršku Palestincima Erdogan je rekao da je muslimanski svijet "pao na testu Jerusalima" pošto nije uspio da spriječi preseljenje američke ambasade u taj grad iz Tel Aviva.

"Prestupi koji su počinjeni u Jerusalimu i u Palestini objašnjavaju se podjelama i razmiricama između samih muslimana. Treba da se žrtvujemo da branimo naša sveta mjesta. Ako bismo se ujedinili, Izrael ne bi mogao da nastavi s svojim prestupima", rekao je Erdogan.

Poslije skupa Erdogan je predsjedavao samitu vođa muslimanskih zemalja okupljenih u Organizaciji islamske saradnje (ICO). Oni su pozvani na sastanak u Istanbulu da bi osudili Izrael poslije smrti gotovo 60 Palestinaca u pojasu Gaze u ponedjeljak tokom protesta protiv premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Turski premijer Binali Jildirim sa svoje strane optužio je Izrael da imitira "Hitlera i Musolinija".

Palestinski premijer Rami Hamdalah koji u Istanbulu prisustvuje samitu Organizacije islamske saradnje, takođe se obratio okupljenima. On je optužio američku administraciju da pokušava da podstakne vjerski sukob u regionu premještanjem ambasade u Jerusalim.

Ministri spoljnih poslova zemalja OIC-a okupili su se prije podne u Istanbulu da pripreme finalnu deklaraciju koju treba da usvoje vođe na kraju samita.

U nacrtu deklaracije poziva se da se pruži međunarodna zaštita palestinskom narodu i osuđuju kriminalne radnje izraelskih snaga protiv nenaoružanih civla u pojasu Gaze, saznaje agencija Frans pres od učesnika.

U tekstu se optužuje i američka administracija da ohrabruje izraelske zločine i da štiti Izrale i osuđuje premještanje američke ambasade u Jerusalim, naveo je isti izvor.

Bonus video: