Španija u štrajku: Uhapšeno 58, povrijeđeno 9 ljudi

Ovo je prvi štrajk sa kojim se suočava konzervativna vlada Marijana Rahoja koja u petak treba da objavi mjere za uštedu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 16:36h

Španska policija uhapsila je 58 ljudi, a šest policajaca i troje štrajkača je lakše povrijeđeno u manjim incidentima, saopštilo je ministastvo unutrašnjih poslova.

Španski sindikati danas su organizovali generalni štrajk u znak protesta zbog reforme zakona o radu koji nova vlada planira da sprovede kako bi smanjila nezaposlenost.

Ovo je prvi štrajk sa kojim se suočava konzervativna vlada Marijana Rahoja koja u petak treba da objavi mjere za uštedu više desetina milijardi eura, prenosi AFP.Španija, koja ima najveću stopu nezaposlenosti u EU, nalazi se pod pritiskom da smanji budžetski deficit i stavi pod kontrolu javnu potrošnju.

Dva najveća španska sindikata organizovala su štrajk protestujući protiv novog zakona zato što je njime predviđeno da kompanije mogu lakše i jeftinije da otpuštaju radnike.

Na skupu u Madridu koji je okruživala policija jedan 57-godišnji demonstrant je rekao da je otpušten poslije 38 godina rada u fabrici za gradički dizajn i da ne zna šta će sada.

Vlada smatra da će novim zakonom o radu uspjeti da smanji nezaposlenost, ali sindikati tvrde da je za veliku nezaposlenost u Španiji odgovorna ekonomija, a ne zakoni, prenosi AFP.

Za večeras su planirane i protestne šetnje širom zemlje.

Galerija

Bonus video: