vladari iz sjenke

Pragom vlada klika bogataša i korumpiranih zvaničnika

Uhapšeni Janoušek imao je toliki uticaj na političare i zvaničnike u Pragu da je bukvalno postao "gradonačelnik iz sjenke"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 11:12h

Pažnju češke javnosti ovih dana zaokuplja slučaj kontroverznog lobiste koji je suočen sa deset godina zatvora zato što je namjerno pregazio jednu ženu vozeći pijan.

Roman Janoušek je uhapšen u petak, nekoliko dana nakon što je jedan list objavio da je njegov uticaj na političare i zvaničnike u Pragu nekada bio toliko jak da ga je bukvalno postao „gradonačelnik iz sjenke“, prodajući gradsku imovinu, namještajući javne tendere i nadzirući velike građevinske projekte, prenio je BBC.

Taj list ga zove Voldemor: onaj čije se ime ne smije izgovoriti – milijarder čiji je uticaj na lokalnu politiku bio sveobuhvatan, iako se to zvanično demantuje. BBC navodi da obim tog navodnog uticaja tek izlazi na vidjelo.

„Poršeom“ namjerno pregazio ženu

Janoušeka (43), je u petak konačno stigla ruka zakona, ne zbog sumnji da je podmićivao zvaničnike ili zbog optužbi za pranje miliona dolara preko računa u jednoj švajcarskoj banci ili drugih tvrdnji o korupciji koje su se nedavno pojavile u češkim medijima.

Uhapšen je i optužen za nanošenje teških tjelesnih povreda i vožnju pod uticajem alkohola.

Očevici su rekli da je svojim luksuznim „poršeom kajen“ namjerno pregazio jednu ženu nakon što je oštetio njen auto u manjem sudaru.

Kada ja drugi vozač krenuo za njim, Janoušek je izašao iz auta i pokušao da pobjegne. Kamere za nadzor su snimile kao se pijan spoticao kroz park. Kako je prenio dopisnik BBC-ja iz Praga, lokalne TV ekipe su se pojavile nakon nekoliko minuta i on je promrmljao neko prilično nestvarno objašnjenje.

„Imao sam utisak da gledam Tarantinov film,“ rekao je Jindrih Sidlo, novinar vodećeg finansijskog dnevnika „Hospodarske novini”.

„Prizor kako taj tip bježi od policije u park nakon što je zamalo nekoga ubio...bio je tragikomičan. „To nije način na koji bi ozloglašeni gangsteri trebalo da skončaju.“

Bez njega se ne donosi nijedna odluka

Incident i hapšenje su se desili nekoliko dana nakon što je jedan list objavio transkripte Janoušekovih razgovora sa političarima i zvaničnicima lokalne uprave, prije svega Pavelom Bemom, koji je bio gradonačelnik Praga između 2002. i 2010.

Obavještajne službe su demantovale navode medija da snimci potiču od njih, mada je pokrenuta zvanična istraga.

BBC piše da su razgovori gotovo komični zbog vulgarnih pošalica i neprimjerenih nadimaka.

Pavel Bem je više puta rekao da mu je Janoušek prijatelj i kategorično demantuje da je umiješan u donošenje odluka u gradskoj upravi.

Međutim, snimci ukazuju na to da se od Janoušeka tražio savjet za sve – od prodaje gradskog zemljišta do toga ko bi trebalo da upravlja praškim ogrankom najvećeg fonda zdravstvenog osiguranja u Češkoj, VZP.

Korupciju teško dokazati na sudu

Dopisnik BBC-ja iz češke prijestonice kaže da mnogi, ako ne i većina Pražana, odavno vjeruje da njihovim gradom upravlja mala klika superbogatih biznismena i korumpiranih zvaničnika, a ne njihovi izabrani predstavnici. Transkripti su samo potvrdili taj osjećaj.

Međutim, korupciju na visokom nivou i klijentelizam je teško dokazati na sudu. Navodi se da u visokim krugovima vlasti nije bilo puno interesovanja da se provjeri autentičnost Janoušekovih snimaka.

Predsjednik Vaclav Klaus kaže da prisluškivanje „uništava demokratiju“. Bem, sada poslanik koji je nekada bio Klausov štićenik, opisao je snimke kao „degradirajuće i perverzne.“

„Pod stresom“

BBC ističe da će bijes zbog Janoušekovog divljanja u saobraćaju vremenom splasnuti.

Vezano za saobraćajni incident, Janoušek je rekao da je „pod stresom“, izvinio se i ponudio obeštećenje ženi, koja pripada vijetnamskoj manjini.

Ona je u bolnici i čuva je policija. Međutim, već su se pojavila pitanja o ponašanju policije tokom hapšenja Janoušeka. Niti su mu stavljene lisice niti je držan u pritvoru iako je pokušao da pobjegne.

Mnogim Česima to nesumnjivo izgleda kao simptom veće bolesti: postojanje bogate i moće elite koja živi po drugačijim pravilima.

„Poršei“, tablice sa ličnim oznakama, luksuzne vile – za većinu Čeha su vidljivi znaci nepošteno zarađeno novca, korištenja političkih veza i slobodnog tumačenja zakona.