Piratska stranka u Njemačkoj sve jača

Angela Merkel je juče priznala da su Pirati sa 7,4% osvojenih glasova na izborima u njemačkoj pokrajini Saarland postali "bitan igrač" na političkoj sceni
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 15:49h

Nakon istorijskog ulaska u parlament u Berlinu , Piratska stranka je ušla i u skupštinu savezne pokrajine Saarland. Međutim, taj mladi pokret koji zagovara apsolutnu demokratiju na internetu za jednu političku partiju nema jasno definisan program i izgleda kao da su zatečeni vlastitim uspjehom, ali i nespremni za ozbiljniji politički rad u sferama koje su van njihove deklarisane - interneta.

Angela Merkel priznala je juče da su Pirati, koje je teško svrstati u danas poznate političke formacije, sa 7,4 osvojenih glasova na izborima u industrijskoj saveznoj pokrajini jugozapadne Njemačke postali "bitan igrač" na političkoj sceni. Pirati su u pokrajini Saarland osvojili više od partijeZelenih (koji su dobili 5 posto) i znatno više od liberala (FDP), inače koalicijskog partnera kancelarke Merkel, jer FDP nije ni prešao izborni prag.

Osnovani 2006., Pirati su postali senzacija kada su na pokrajinskim izborima 18. septembra osvojili 9 posto za saveznu skupštinu u Berlinu. Pokret potiče iz Skandinavije i aktivan je u više od 30 zemalja, ali, osim u Švedskoj koja ima dva zastupnika u Evropskom parlamentu , nigdje nisu tako uspješni kao u Njemačkoj. Ljudi su vjerovali da su Pirati fenomen velikih gradova, ali uspjeh u Saarlandu iznanađuje, ističu stručnjaci.

Međutim, politički program Pirata je tanak. Kampanju vode isključivo pomoću Tvitera i njihov zadnji kongres 4. decembra u Ofenbahu je podsjećao na ogroman internet kafe. Mladi političari u majicama i trenerkama su 'tvitovali' govore koje su slušali kako bi ih odmah prenijeli svim članovima priključenima na društvene mreže. Nijedna stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj nije se tako brzo širila.

Pirati danas imaju ogranke u 16 njemačkih saveznih država , piše "Der Spiegel". Upoređuju ih sa Zelenima koji su takođe počeli kao pokret 80-ih godina naglašavajući pitanja mira, ekologije i borbu protiv nuklearne energije, a zatim su izrasli u stranke.

Iako stranka Pirata ima problema s popunjavanjem kadrova u regionalnim parlamentima u koje su ušli, kako ocjenjuje njemačka štampa, ipak im ankete i dalje predviđaju uspjeh. Prema anketama Pirati bi trebali na pokrajinskim izborima u Šlezvig Holstajnu osvoje oko pet procenata i šest procenata u pokrajini Sjeverne Rajna-Vestfalija.

Pirati žele da izađu i na savezne izbore u septembru 2013., ali analitičari su skeptični i upozoravaju kako je moguće da pređu izborni prag od 5 posto za ulazak u Bundestag, ali će im za taj poduhvat trebati više od političkog programa koji trenutno imaju.

Bonus video: