UBISTVA U TULUZU

Sarkozi apeluje da se ne emituje snimak ubistava

Istražioci pokušavaju da saznaju da li je pismo u utorak naveče poslao Mohamed Mera lično, ili je to učinio njegov saučesnik u srijedu ujutro
0 komentar(a)
Mohamed Mera, Foto: Newsday.com
Mohamed Mera, Foto: Newsday.com
Ažurirano: 27.03.2012. 11:47h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi zatražio je danas od televizijskih stanica da "ni pod kojim izgovorom" ne emituju snimke ubistava koje je počinio Mohamed Mera, prenosi BBC.

Paket je navodno poslat Al Džaziri 21. marta, dan kada je policija opkolila Merin stan, piše Le Parisien. 

"Istražioci pokušavaju da saznaju da li je pismo u utorak naveče poslao Mohamed Mera lično, ili je to učinio njegov saučesnik u srijedu ujutro", prenose mediji. 

Mohamed Mera je između 11. i 19. marta na jugozapadu Francuske ubio tri francuska vojnika, troje djece i jednog rabina, a snimke ubistava je na USB-u poslao televizijskoj stanici Al Džazira u Parizu.

"Molim urednike svih televizijskkh stanica da ni pod kojim izgovorom ne emituju (snimke ubistava)" rekao je Sarkozi.

I porodica ubijenog rabina, čija je dva sina Mera takođe ubio, je tražila da se snimci ubistava ne emituju.

"Porodica apeluje na sve medije da ne emituju snimke i da poštuju njihov bol", rekao je agenciji Frans pres advokat rabinove porodice, Patrik Kligman.

Istu želju izrazila je i majka jednog od ubijenih vojnika, Latifa Ibn Ziaten.

"Molim ih da ne emituju snimak. Poginuo je moj sin, koji je imao samo 30 godina, a to žele da prikažu kao da je riječ o filmu. Molim vas, ja to ne želim da vidim", kazala je ona.

Pošto je ubio sedmoro ljudi, istragom je utvrđeno da je Mera, Francuz alžirskog porijekla, u više navrata putovao u Avganistan i Pakistan, gdje se vjeruje da je prošao obuku Al Kaide.

Pripadnicima specijalnih policijskih snaga RAID, koji su prošle nedjelje došli da ga uhapse, je rekao da je privržen Al Kaidi, a otpor hapšenju je pružao više od 30 sati.

Ubijen je u četvrtak kada je sa oružjem u rukama skočio kroz prozor zgrade koja je bila opkoljena pripadnicima RAID-a.

Merin otac je kazao AFP agenciji da će njegov sin Momahed biti pokopan u Alžiru, u zemlji svojih predaka. Mohamed Benalel Mera je kazao i da će tužiti državu zbog napada na njegovog sina. 

Merin stariji brat, Abdelkader Mera (29), optužen je za saučesništvo u ubistvima i krađu, te za terorizam, ali on odbacuje optužbe.

Preporučujemo za Vas