Njemačka: Štrajk aerodroma širom zemlje

Samo u Frankfurtu, najvećem njemačkom aerodromu, 440 letova neće se moći osigurati na ukupno 1300 dnevno, kazao je upravnik aerodroma Fraport
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 09:40h

Glavni njemački aerodromi zahvaćeni su opsežnim štrajkom koji je doveo do brojnih otkazivanja letova, posebno iz Frankfurta.

Štrajk je organizovao sindikat Verdi na temelju pregovora o plati u javnoj službi i nastavlja niz drugih akcija unazad tri sedmice koji su pogodili javni prevoz, jaslice, bolnice i administraciju u cijeloj Njemačkoj.

Aerodromi su dosad bili pošteđeni.

Samo u Frankfurtu, najvećem njemačkom aerodromu, 440 letova neće se moći osigurati na ukupno 1300 dnevno, kazao je upravnik aerodroma Fraport.

Većina otkazanih letova pripada prvoj avionskoj kompaniji u zemlji "Lufthansa", kazao je portparol.

Država je predložila prošle nedjelje povećanje plata za 3,3% podijeljeno na 2 godine, što je sindikat Verdi odbio

Štrajk bi tokom jutra mogao uz Frankfurt i Minhen, drugi njemački aerodrom gdje je dosad otkazano 85 letova na 1130 predviđenih za utorak, zahvatiti i Štutgart, Dizeldorf, Keln-Bon, Menster-Osnabruk, Dortmund, Hanover i Bremen.

Verdi zahtijeva povećanje plata za 6,5 odsto ove godine za dva miliona zaposlenih.

Država je predložila prošle nedjelje povećanje za 3,3 odsto podijeljeno na dvije godine, što je sindikat odbio.

Sljedeći pregovori predviđeni su za 28. i 29. mart.

Štrajkovi bi trebali "ubrzati pregovore", objasnio je u ponedjeljak šef Verdija Frank Bsirske, ali njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih kritikovao je "nesrazmjernu reakciju".

Galerija

Bonus video: