Kameronove tajne večere postaju javne

Skandal sa blagajnikom konzervativaca prinudio premijera da učini finansiranje partija transparentnijim
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 20:01h

Dejvid Kameron je objavio detalje o donatorima Konzervativne partije koji su večerali sa njim, nakon što je u novinarsku zamku uhvaćen glavni blagajnik njegove stranke kako nudi sastanke sa premijerom u zamjenu za velike donacije.

Premijer je kazao da je u četiri prilike u svoju rezidenciju pozivao pristalice konzervativaca od kojih je mnoge poznavao „već godinama“, prenio je BBC.

U kratkom saopštenju, premijer je kazao da je između februara 2011. i februara 2012. organizovao tri večere sa „značajnim donatorima“.

Detalji svih sastanaka između donatora Konzervativne partije i ministara od sada će se objavljivati kvartalno. Piter Krudas je podnio ostavku nakon što ga je „Sandej tajms“ snimio kako novinarima, koji su se predstavili kao finansijeri, objašnjava da za 250.000 funti (oko 300.000 eura) mogu da večeraju sa Kameronom i vjerovatno utiču na politiku vlade.

Razorni uticaj novca na politiku

Iako su se Kameron i drugi istaknuti konzervativci distancirali od Krudasovog ponašanja, nazivajući ga „neprihvatljivim“, skandal je potencijalno veoma štetan za premijera pošto oživljava zabrinutost zbog razornog uticaja novca na britansku politiku i učvršćuje Kameronov imidž prijatelja bogataša.

Ova epizoda podstakla je optužbe od strane opozicione Laburističke partije da su Kameron i drugi istaknuti konzervativci koji potiču iz bogatih, privilegovanih krugova, izgubili dodir sa običnim ljudima koji su primorani da stežu kaiš zbog vladinih mjera namijenjenih smanjenju deficita.

Skandal sa finansiranjem izbio je nekoliko dana pošto je ministar finansija Džordž Ozborn objavio smanjenje poreske stope

Skandal sa finansiranjem izbio je nekoliko dana pošto je ministar finansija Džordž Ozborn objavio smanjenje poreske stope za one sa najvišim zaradama, što je podstaklo laburističke optužbe da se bolna štednja ne dijeli ravnopravno među bogatima i siromašnima.

Kameron obećao unutarpartijsku istragu

Kameron je obećao i da će se pokrenuti unutarpartijska istraga, odupirući se laburističkim pozivima za nezavisnom istragom afere.

„Nije prihvatljivo, niti je na bilo koji način vjerodostojno da Konzervativna partija istražuje samu sebe“, kazao je jedan od opozicionih poslanika agenciiji Rojters.

Jedan Kameronov partijski saradnik kazao je za osramoćenog blagajnika da se oglušio o partijske smjernice.

„Mi smo transparentniji od svake vlade i ijednog premijera do sada. Ono što je Krudas uradio, potpuno je neprihvatljivo.“

„Mi smo transparentniji od svake vlade i ijednog premijera do sada. Ono što je Krudas uradio, potpuno je neprihvatljivo.“

Međutim, on je kazao da nema ništa loše u tome da se premijer sastaje sa ljudima koji daju donacije partiji. „Ne treba da odbacujemo političke ideje, samo zato što potiču od donatora“, zaključio je.

Tajkuni, bankari, biznismeni...

Dejvid Kameron je, između ostalih, ugostio tajkuna u trgovini nekretninama Dejvida Rolanda, istaknutog bankara Henrija Angesta, osnivača jednog hedž fonda Majkla Farmera, biznismena iz naftne branše Jana Tejlora, kao i bivšeg direktora ICAP PLC-a, najvećeg brokera u međubankarskoj trgovini, Majkla Spensera.

U četvrtom slučaju, dodao je premijer, postizbornoj proslavi u julu 2010. prisustvovali su i osnivač australijskog hedž fonda Majkl Hince, predsjedavajući kompanije za građevinsku opremu JCB Entoni Bemford i filantropi Pol i Džil Radok.

„Nijedna od ovih večera nije bila prilika za sakupljanje donacija, niti je plaćena novcem poreskih obveznika.“ Iz Kameronove kancelarije je saopšteno da ne mogu da iznesu detalje sličnih privatnih večera u Čekersu, zvaničnoj vikend rezidenciji premijera na jugu Engleske. Takođe je dodao da „Piter Krudas nikada nikoga nije preporučio da dođe na večeru“, niti je on sam tamo dolazio.

Bonus video: