Vicepremijer Grčke se povlači iz politike

Vicepremijer Grčke koji se proslavio rekavši da su obični građani podjednako odgovorni kao i političari za ekonomsku krizu svoje zemlje, najavio je danas da neće tražiti reizbor
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 19:32h

Teodoros Pangalos (73), socijalistički veteran i poslanik, izvanredan govornik i politički teoretičar i praktičar, izjavio je za državni TV-kanal NET de se neće kandidovati na prijevremenim poslaničkim izborima koji se očekuju u maju.

On predviđa da ni njegova partija - socijalistički PASOK, ni konzervativna Nova demokratija koja vodi po anketama, neće uspjeti da osvoje apsolutnu većinu i formiraju samostalnu, jednostranačku vladu.

Pangalos je rekao i da ne smatra da će te dvije rivalske stranke, koje su silom prilika koaliciona partneri u Vladi, moći da nastave da zajedno vladaju da bi izvukle Grčku iz najgore ekonomske krize posljednjih decenija.

"Dvije najveće stranke su dokazale da ne mogu da vladaju zajedno, čak i ako veliki dio odluka koje će morati da donesu bude nametnut - silom dva ugovora o kreditu koje je Grčka sklopila sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je Pangalos.

Upitan da li će političari čija je politika zemlju skoro dovela do bankrota, uspjeti da je izvuku iz neprilika, Pangalos je rekao: "Naravno da ne. Zato idem u penziju".

Poznat kao briljantan, ali hirovit karakter, sukobljavao se i sa političkim prijateljima i sa protivnicima, Pangalos je postao "gromobran" za gnjev nezadovoljnih Grka koji su tokom protekle dvije godine okrivili političare za sve svoje nevolje.

"Mi smo gutali (novac) zajedno", poručio im je on kada je obim krize postalo očigledan, rekavši zapravo da su i obični građani, kao i političari, krivi za raskalašnost države i da su mnogi profitirali od rasprostranjene korupcije.

Te njegove riječi su izazvale veliko negodovanje i još ih koriste protiv njega i političara uopšte. Pangalos, veoma visok i krupan, bio je verbalno i fizički napadan, a gađali su ga i jogurtom.

Pangalos se međutim drži kao da ga kritika ne uzbuđuje i optužuje svoje kritičare za podrivanje demokratije.

"Mi živimo u stanju terora (političke) manjine", rekao je Pangalos za NET TV. "Ustav i nekoliko osnovnih zakona su, u stvari, ukinuti".

Pangalos je bio poslanik od 1981, i, kao ministar, držao je mnoge portfelje, uključujući evropske poslove, saobraćaj, spoljnje poslove i kulturu.

Zamjenik premijera je postao u socijalističkoj vladi Jorgosa Papandreua oktobra 2009, a ostao je na toj dužosti i u sadašnjoj privremenoj, koalicionoj vladi formiranoj u novembru prošle godine.

Bonus video: