VUK SAMOTNJAK?

Brat Mohameda Mere ponosan na njegova djela

Mohamed Mera je priznao da je ubio sedmoro ljudi - troje jevrejske djece, jednog rabina i tri vojnika
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 21:21h

Brat islamskog fanatika koji je ubio sedmoro ljubi na jugu Francuske prebačen je uče u Pariz radi dodatnog ispitivanja, a na preliminarnom saslušanju, kako je otkrio izvor iz policije, kazao je da je „ponosan“ na pucački pohod ubijenog Mohameda Mere.

Predsjednik Nikola Sarkozi pozvao je ministre i šefove policija na sastanak na kome će razgovarati o posljedicama masakra Mohameda Mere, koji je otvorio problematična pitanja unutar sistema državne bezbjednosti četiri sedmice uoči predsjedničkih izbora.

Sarkozi se suočava sa teškom bitkom za reizbor, a njegov savjetnik za obavještajna pitanja pokušao je juče da izbjegne pitanja medija koja se odnose na predsjednikovo rukovođenje krizom u gradu Tuluz

Abdelkader Mera, stariji brat 23-godišnjeg napadača koji je poginuo u napadu policije u četvrtak, odveden je kolima iz zgrade policije u Tuluzu u glavni grad, zajedno sa suprugom, kazao je agenciji Rojters izvor iz pravosuđa.

Supružnici su uhapšeni u ranim jutarnjim časovima u srijedu dok su pregovarači tražili njihovu pomoć kako bi ubijedili Meru da se preda. Merina majka, uhapšena u to vrijeme, puštena je u petak veče, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca.

Advokat 55-godišnje Zulike Aziri, Žan-Iv Gonjo, je kazao da ona osjeća krivicu zbog onoga što se dogodilo.

„Ni u jednom trenutku nije mogla da ni da pomisli da je njen sin kriv za napade“, naveo je Gonjo.

Mera je ubijen hicima iz snajpera nakon razmjene vatre sa policijom kojim je okončana 30-satna opsada njegovog stana u Tuluzu, tokom koje je priznao ubistva troje jevrejske djece, jednog rabina i tri vojnika u tri odvojena napada.

Abdelkader Mera i njegova supruga, čije ime nije saopšteno, prebačeni su u pritvorsku jedinicu obavještajne agencije DCRI u zapadnom predgrađu Pariza gdje će biti ispitani od strane stručnjaka za borbu protiv terorizma. Sudija će najvjerovatnije danas procijeniti ima li osnova za otvaranje slučaja zbog mogućih veza sa napadima Mohameda Mere.

Policija je pronašla eksploziv u Abdelkaderovom automobilu, saopšttio je javni tužilac Fransoa Molan, koji vodi sluča

Policija je pronašla eksploziv u Abdelkaderovom automobilu, saopšttio je javni tužilac Fransoa Molan, koji vodi slučaj. On je još od 2007. poznat službama bezbjednosti zbog pomaganja u krijumčarenju džihadista u Irak.

Abdelkader Mera je na saslušanju u Tuluzu, koje je održano iza zatvorenih vrata, kazao da je „ponosan“ na ubistva koje je počinio njegov brat i priznao da je pomogao Mohamedu da ukrade skuter koji je korišten u svih sedam ubistava, kazao je izvor iz policije. Međutim, negirao je da je znao za krvave namjere njegovog brata, dodao je izvor.

Zvanično je potvrđeno da je pištolj „kolt 45“, pronađen u jednom automobilu marke „reno“, oružje koje je korišteno u pucačkom pohodu.

U intervjuu za pariski „Mond“, direktor DCRI-ja Bernar Skarsini je naglasio da nema dokaza da je Mera pripadao nekoj radikalnoj islamističkoj mreži, već da je samostalno prešao u fanatike.

Ipak, istražitelji i dalje pokušavaju da ustanove je li mladi Francuz alžirskog porijekla imao bilo kakvu logističku ili ideološku podršku ili je zaista bio „vuk samotnjak“.

Istražitelji i dalje pokušavaju da ustanove je li mladi Francuz alžirskog porijekla imao bilo kakvu logističku ili ideološku podršku ili je zaista bio „vuk samotnjak“

Poznato je da su brat i sestra Mohameda Mere proučavali Kuran u Egiptu 2010, a da je francuska policija pronašla veze između njih i jedne radikalne islamističke grupe čije je sjedište bilo na jugu Francuske, a koju je vodio Francuz sirijskog porijekla koga su lokalni mediji prozvali „Bijeli emir“ zbog boje njegove kose i brade.

Sarkozijev savjetnik za obavještajna pitanja, Anže Monsini, pokušao je da izbjegne medijsku raspravu o tome da li je Mera mogao da bude zaustavljen prije nego što su počela ubistva, navodeći da su objavještajna služba i policija uradile posao „za primjer“ i da je uvijek najlakše bilo tražiti propuste nakon što se nešto desilo.

Monsini je naveo da je Mohamed Mera kupio pištolje i druge vrste oružja sa oko 20.000 eura koje je, kako se čini, sakupio od provala i oružanih pljački.

Francuski šef diplomatije Alen Žipe rekao je ranije ove sedmice da će pitanja o mogućim greškama biti pojašnjena u predstojećem vremenskom periodu.

„Veoma poštujem Alena Žipea, ali on nije specijalista za obavještajan pitanja i intervencije na terenu“, rekao je Monsini.

Skup u znak sjećanja na Meru

Tridesetak osoba, uglavnom mladih djevojaka, održalo je juče u imigrantskom okrugu Tuluza kratak skup u znak sjećanja na Muhameda Meru, za koga kažu da je jedan od njih uprsko onome što je uradio.

„Mislim da su na njega uticala višestruka putovanja (u inostranstvo), da nije bio u stanju da se izbori sa svim tim“, kazala je jedna djevojka koja je imala veo preko cijelog lica – što je zakonom zabranjeno u Francuskoj – I odbila da otkrije svoje ime.

Francuska policija je navela da je Mera nekoliko puta posjetio Avganistan i Pakistan – utočišta islamskih džihadista.

Posthumno vjenčanje

Djevojka francuskog vojnika koji je ubijen u pucačkom pohodu Mohameda Mere posthumno će se udati za svog partnera, saopštio je juče advokat porodice.

Abel Šenuf ubijen je ranije ovog mjeseca ispred bankomata na jugu Francuske. Advokat Žilber Kolar naveo je da je Šenufova trudna djevojka, 21-godišnja Karolin Mone, aplicirala za dobijanje dozvole da se kroz nekoliko sedmica uda za preminulog partnera na zvaničnoj ceremoniji.

Takve ceremonije su neobične, ali ne i neviđene u Francuskoj, gdje zakon dozvoljava posthumne brakove kada vjerenik umre prije vjenčanja. Zakon nalaže da takva vjenčanja može odobriti samo francuski predsjednik „u ozbiljnim okolnostima“.

„Već sam dva puta to radio za djevojke policajaca“, kazao je Kolar u telefonskom intervjuu za „Hafington post“. „To je zaista dirvljiva ceremonija, sa jednom praznom stolicom koja predstavlja preminulog supružnika“.

Kolarov je istakao da je zvančni zahtjev poslat juče, ali da je već dobio preliminarno odobrenje od kancelarije Nikole Sarkozija. „Tu neće biti problema“, tvrdi Kolar, i da će time „omogućiti djetetu da ima oca“.

Galerija

Preporučujemo za Vas