Mera je arsenal oružja nabavio pred nosem obavještajaca

Francuska je pod pritiskom zbog mogućih obavještajnih propusta u slučaju Mohameda Mere: Kako je uspio da kupi sve to oružje, kao što neko kupuje jogurte, kada je bio pod nadzorom DCRI?
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 08:49h

Francuski premijer je juče bio primoran da odbaci optužbe da su obavještajni propusti omogućili mladom muslimanu su kriminalnim dosijeom, koji je dva puta boravio u Avganistanu, da postane prvi ubica inspirisan Al kaidom koji je izveo napad na njenoj teritoriji.

S obzirom na to da su se čeličile tokom borbe protiv islamskih ekstremista iz njene bivše kolonije Alžir, smatralo se da su francuske bezbjednosne službe među najefikasnijim u Evropi. One su uspjele da spriječe napade ekstremista na francuskoj teritoriji u posljednjih 15 godina.

Opozicioni političari, uključujući ultradesničarskog kandidata Marin Lepen, iznijeli su optužbe da su nemar ili greške omogućile Mohamedu Meri da izvede tri smrtnonosna napada u roku od deset dana prije nego što je identifikovan, lociran i ubijen.

Međutim, premijer Fransoa Fijon je rekao da su policija i obavještajne službe odradili odličan posao.

„Rješavanje jednog slučaja ove važnosti za deset dana, vjerujem da je to praktično bez presedana u istoriji ove države,“ rekao je Fijon za radio RTL.

Ministar spoljnih poslova Alen Žipe je u četvrtak priznao da ima osnova za ispitivanje mogućih bezbjednosnih propusta, kada je rekao: „Ovo se mora malo pojasniti.“

Mera (23) je ubio troje djece i četvoro odraslih u tri odvojena napada iako je bio pod nadzorom domaće obavještajne službe DCRI, koja ga je ispitivala u novembru.

„S obzirom na to da je DCRI godinu pratila Mohameda Meru, zašto je trebalo toliko da ga lociraju?“ rekao je portparol Socijalističke stranke Fransoa Rebsamen.

Merin stariji brat Abdelkader (29), kojeg policija sada ispituje, takođe je bio na listi bezbjednosno interesantnih osoba nakon što je povezan sa krijumčarenjem džihadističkih ekstremista u Irak 2007.

Oružje vrijedno 10 hiljada eura

Takođe se nameće pitanje kako je Mera, francuski državljanin alžirskog porijekla, uspio da nabavi arsenal od najmanje osam komada oružja, uključujući „kalašnjikov“ i „uzi“.

Obim i sastav arsenala su usmjerili pažnju na to da se lako domoći ilegalnog oružja u Francuskoj i na njegovu sve veću upotrebu u ultranasilnim napadima.

Jedan bijesni čitalac dnevnika „Figaro“ rekao je na Internetu: „Kako je uspio da kupi sve to oružje, kao što neko kupuje jogurte, kada je bio pod nadzorom DCRI?“

Samo nekoliko nedjelja nakon što je Francuska pooštrila zakone o oružju, koji su već bili među najstrožim u svijetu, to pitanje je lansirano u političku raspravu uoči predsjedničkih izbora.

Juče je Fransao Bajru, kandidat centra kojeg podržava oko 12 odsto birača, zatražio akciju po tom pitanju.

„Kako je moguće da se mladi čovjek njegove prošlosti domogne oružja koje se koristi u ratovima, rekao je Bajru za TV kanal France 2 i dodao da je vrijeme da se napravi plan za suzbijanje protoka ilegalnog oružja.

Merin arsenal navodno uključuje najmanje tri pištolja „kolt 45“, automat 9mm „sten“, automatska puška „kalašnjikov“, sačmaricu, automatski pištolj „uzi“, kao i revolver „kolt.357 piton“.

Stručnjaci za oružje su rekli da bi njegov ilegalni arsenal koštao najmanje 10 hiljada eura.

DCRI-ju poznat od 2010.

Američki zvaničnici su saopštili da je Mera već neko vrijeme bio na „no fly“ listi tamošnje vlade, čime mu je bilo zabranjeno se ukrca u bilo koji avion za SAD.

Amerikanci sumnjali da ubica iz Tuluza planira da otme avion >>>

Na spisak je stavljen zato što su američki zvaničnici ocijenili da je on potencijalna prijetnja za avijaciju.

Rebsamen je rekao da je nakon ubistva dvojice vojnika u Montobanu, blizu Tuluza, 15. marta, Merino ime bilo na vrhu DCRI liste od 20 osoba koje su bile pod posebnim nadzorom u oblasti Jug-Pirineji. Ipak, izgleda da mu je ta agencija izgubila trag.

Istražitelji su ga locirali tek u utorak, dan nakon što je ubio troje djece i jednog rabina u jevrejskoj školi u Tuluzu. Ministar unutrašnjih poslova Klod Gean je rekao da je Mera identifikovan kada je policijski helikopter nadletio njegovu zgradu a on se pojavio na prozoru.

Policija je došla do njegovog imena kada je lista od 576 osoba koje su na internetu pogledale oglas koji je postavila prva žrtva ubice, upoređena sa listom DCRI-ja u ponedjeljak i dovela ih do IP adrese Merine majke.

On je, međutim, poznat DCR-ju, moćnoj agenciji koju je 2008. osnovao predsjednik Sarkozi, od 2010. godine. Mera ja prvi put posjetio Avganistan te godine. Avganistanska policija ga je zaustavila na kontrolnom punktu u provinciji Kandahar, nakon čega su ga američke snage vratile u Francusku.

Nema dokaza o vezi sa Al kaidom

Njegova posljednja posjeta je okončana nakon tri mjeseca, prošlog oktobra, kada ja dobio hepatitis i vratio se kući.

Agenti DCRI su ga intervjuisali u Tuluzu u novembru, ali im je rekao da je bi na odmoru – čak im je pokazao i fotografije, rekao je francuski tužilac Fransoa Molan.

Mera je policajcima koji su sa njim pregovarali u srijedu rekao da je bio u kontaktu sa Al kaidom, ali su je jedan visoki francuski zvaničnik juče izjavio da vlasti nemaju dokaz da je ta teroristička grupa naručila sedam ubistava na jugu Fracuske.

Taj zvaničnik je, kao je prenio „Gardijan“, rekao da nema znakova da je „obučavan ili da je bio u kontaktu sa organizovanim grupama ili džihadistima.“

„Mogli su ga uhvatiti živog”

Mera je ubijen iz snajpera nakon borbe sa policijom, kojom je okončana 30-satna opsada njegovom stana u Tuluzu. Obdukcija je pokazala da je njegovo tijelo izrešetano mecima, ukljućujući dva smrtonosna hica u glavu i abdomen, rekao je juče jedan sudski izvor, prenio je Rojters.

Osnivač elitne policijske jedinice GIGN, koja nije učestvovala u akciji, kritikovao je komandose RAID što nisu Meru uhvatili živog i dodao da je trebalo da upotrijebe suzavac da ga savladaju. „Kako je moguće da elitna policijska jedinica ne uspije da uhvati čovjeka koji je sam?” rekao je Kristijan Proto, koji je bio na čelu GIGN-a 1980-ih.

„Trebalo je da ispale suzavac, ne bi izdržao pet minuta.”

Galerija

Bonus video: