Novi predsjednik Moldavije najavio reforme i evropski kurs

Komunisti tvrde da je parlament trebao biti raspušten krajem prošle godine i ne priznaju da je izbor Timoftia bio legalan
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 18:50h

Novi moldavski predsjednik Nikolae Timofti obećao je reforme i evropski kurs Moldavije, jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja, nakon polaganja zakletve koju je bojkotovala moćna komunistička opozicija.

Izbor Timoftia, 63-godišnjeg sudije, 16. marta, označio je pobjedu vladajućeg prozapadnog Saveza za evropsku integraciju nad Komunističkom partijom, koja je blokirala napore za izbor predsjednika još od septembra 2009.godine.

U Moldaviji se predsjednik države ne bira na neposrednim izborima nego ga bira parlament.

Iako su komunisti najveća stranka u parlamentu, Timofti je uspio da dobije 62 od 101 glasa, jedan više od potrebnog 61 glasa da bi bio izabran za predsjednika.

Iako se smatra politički neutralnim, Timofti je tokom polaganja zakletve rekao da je Moldaviji mjesto "u velikoj evropskoj porodici".

Iako su komunisti najveća stranka u parlamentu, Timofti je uspio da dobije 62 od 101 glasa, jedan više od potrebnog 61 glasa da bi bio izabran za predsjednika

"Članstvo u Evropskoj uniji je ambicioznan zadatak, ali je realističan i može se ostvariti.

Mi smo izabrali pravi smjer i ne smijemo se ničega bojati", rekao je on pred parlamentom.

Međutim, komunisti najavljuju proteste za naredne sedmice. Oni tvrde da je parlament trebao biti raspušten krajem prošle godine i ne priznaju da je izbor Timoftia bio legalan.

Galerija

Bonus video: