Novoizabrani njemački predsjednik položio zakletvu

U svom prvom govoru on je ukazao na istorijsku krivicu Njemaca u vrijeme nacionalsocijalizma, pohvalio poratne uspjehe, kritikovao ekstremizam...
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 10:56h

Novoizabrani njemački predsjednik Joahim Gauk (72), 11. po redu i najstariji do sada, položio je danas zakletvu pred poslanicima oba doma parlamenta.U svom prvom govoru on je ukazao na istorijsku krivicu Njemaca u vrijeme nacionalsocijalizma, pohvalio poratne uspjehe, kritikovao ekstremizam, zahtevao solidarnost u Evropi i integraciju u Njemačkoj i citirao indijskog pacifistu i asketu Mahatmu Gandija.''Smatram da je naša zemlja, zemlja demokratskog čuda'', izjavio je Gauk, govoreći o svojoj omiljenoj temi slobodi i osrvćući se na poratnu istoriju Njemačke, gdje je pohvalio uspjehe generacije iz '68. godine za suočavanje sa teškom prošlošću.Gauk je u govoru, često prekidanom aplauzima, apelovao na poverenje svih i rekao da strahovi smanjuju hrabrost i samopouzdanje i to ponekad tako, da se obe osobine mogu izbubiti.

On je upozorio na opasnost ''zatvaranja očiju'' pred realnim problemima i rekao da su i njemu ''na srcu'', kao i njegovom prethodniku Vulfu, pitanja integracije stranaca u njemačko društvo.

Gauk je upozorio na opasnost ''zatvaranja očiju'' pred realnim problemima

“Nećemo ostaviti zemlju u nevolji” Novoizabrani njemački predsjednik je govorio i o ekstremistima i desno-esktremističkoj prijetnji.

''Vaša mržnja je naš podsticaj i mi našu zemlju nećemo ostaviti u nevolji. Vi nećete osjetiti naš strah.Vi ćete biti prošlost i naša demokratija će živeti'', rekao je Gauk u svom prvom govoru, pred poslanicima Bundestaga i Bundesrata.Gauk je danas i zvanično preuzeo dužnost njemačkog predsjednika, a jedna počasna divizija Bundesvera (vojske) je u predsjedničkom dvorcu Belvi novom predsjedniku odala vojnu počast.

Galerija

Bonus video: