Amerikanci sumnjali da ubica iz Tuluza planira da otme avion

Merah je juče kasno po podne likvidiran nakon spektakularne akcije francuskih specijalaca u Tuluzu, pošto je odbio da se preda
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 08:36h

Francuski državljanin arapskog porijekla Muhamed Mera, koji se smatra odgovornim za ubistvo sedam ljudi u Tuluzu, nalazio se na američkoj listi osoba kojima je zabranjeno da putuju avionima, zbog sumnje da bi mogao da izazove teroristički napad.

Lista osoba kojima je zabranjeno da se ukrcaju u avion predstavlja najrestriktivniju listu i na njoj se nalazi četiri hiljade osoba koje je FBI označio kao potencijalne teroriste.

Mera se, prema saznanjima američkih obavještajnih službi, 2010. godine nalazio u Avganistanu, gdje je obučavan u kampovima islamista, prije nego što je uhvaćen i vraćen u Francusku.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je kazao da se Merah nakon hvatanja nalazio u pritvoru u bazi američkih snaga, ali nije želio da iznese više detalja šta se kasnije sa njim dešavalo.

Merah je juče kasno po podne likvidiran nakon spektakularne akcije francuskih specijalaca u Tuluzu, pošto je odbio da se preda.

Tužilac: Mera ubijen iz snajpera >>>

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je danas da je Muhamed Mera, koji je izveo niz oružanih napada i ubio sedam osoba na jugozapadu Francuske, bio "monstrum".

"Ovi zločini nisu djelo mentalno bolesnog čovjeka. Mentalni bolesnik je neuračunljiv. Ovi zločini su djelo jednog fanatika i monstruma", rekao je Sarkozi na mitingu u Strazburu, nakon što je nastavio predizbornu kampanju, obustavljenu u ponedjeljak, prenio je AFP.

"Tražiti objašnjenje za postupke tog monstruma i fanatika, pokazati i najmanje razumijevanje ili, još gore, potražiti i najmanje opravdanje za njih, to bi bila moralna greška", istakao je francuski predsjednik.

Muhamed Mera (24), Francuz alžirskog porijekla koji je za sebe tvrdio da je sljedbenik Al Kaide, ubijen juče u policijskoj akciji u Tuluzu, priznao je da je ubio tri vojnika, troje jevrejske djece i rabina, podsjeća francuska agencija.

Galerija

Bonus video: