Tužilac: Mera ubijen iz snajpera

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi čestitao je policiji na uspješnim akcijama u Montabanu i Tuluzu
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 15:22h

Francuska policija ubila je u spektakularnoj akciji Muhameda Meru (24), osumnjičenog da je ubio troje djece i profesora ispred jevrejske škole u tom gradu, kao i trojicu vojnika, u ime Al Kaide.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean rekao je medijima da je Muhamed Mera u trenutku upada specijalaca u stan skočio kroz prozor, dok je u jednoj ruci držao automatsku pušku i pucao. Nakon toga je pronađen mrtav na zemlji.

Francuski tužilac Fransoa Molen je izjavio da je Mera ubijen snajperskim hicem u glavu.

U pucnjavi su "ozbiljno povrijeđena" i tri policajca.

Francuski Le Monde javlja da se iz stana u kom se krio Muhamed Mera čula serija rafala iz automatskog oružja.

Gean je rekao da je Mera bio mrtav nakon samo nekoliko trenutaka nakon pucnjave i da su tom prilikom povrijeđena dvojica policajaca. Ministar se zahvalio svim učesnicima akcije.

Britanski Telegraf prenosi da je Mera zapucao na specijalce po upadu u stan, nakon čega su oni uzvratili vatrom. U tom trenutu nijesu mogli da koriste suzavac, jer je u vratima kupatila, kao i u zidu bilo previše rupa kroz koje je mogao da struji vazduh.

Dopisnica Gardijana ispred Merine zgrade kaže da se specijalci obučeni u crno sa šlemovima udaljavaju od zgrade.

Francuski novinari koji se nalaze na licu mjesta izvještavaju da su prozori na zgradi su polupani uslijed tri snažne detonacije.

Dopisnica Gardijana ispred Merine zgrade kaže da se specijalci obučeni u crno sa šlemovima udaljavaju od zgrade

Sarkozi čestitao specijalcima

U obraćanju naciji francuski predsjednik Nikola Sarkozi je rekao da je on morao biti ubijen "jer smo već imali dovoljno mrtvih".

Sarkozi je upozorio da će biti kažnjeni i svi oni koji na internetu "pokazuju razumijevanje za terorizam".

On je poručio da će Francuska nemilosrdno braniti svoje vrijednosti i da će njeni građani koji odlaze u inostranstvo da bi ih tamo indoktrinirale terorističke grupe takođe biti kažnjeni.

Specijalci prije ulaska u zgradu

Eksplozije na skoro svaki sat

Stambeni blok u Tuluzum je više od 33 sata bio opsjednut policijskim snagama, a pucnjava i eksplozije u kvartu su se preko noći čule na skoro svaki sat.Mera, francuski državljanin alžirskog porijekla, sumnjiči se da je ubio ukupno sedam osoba - troje djece, rabina i trojicu vojnika, u ime terorističke mreže Al Kaida.

Prema policijskim saopštenjima, cilj je bio da se 24-godišnji Francuz alžirskog porijekla eksplozijama i pucnjavom zaplaši i primora na predaju.

Napad na njegov stan počeo je nakon što su se čule tri glasne eksplozije kod zgrade. Prema neimenovnom zvaničniku, on je želio da se preda, ali se poslije predomislio.Vjeruje se da je Mera bio dobro naoružan."Želimo da ga uhvatimo živog, kako bi mogao da bude priveden pravdi, saznamo njegove motive i ko su mu bili pomagači, ako ih je imao", rekao je ministar televizijskom kanalu TF1.

"Želimo da ga uhvatimo živog, kako bi mogao da bude priveden pravdi"

U ponedjeljak ujutro ubica je na motoru došao do jevrejske škole "Blago Tore" i ubio 31-godišnjeg Jonatana Sandlera (31), njegova dva sina - četvorogodišnjeg Gabrijela i godinu starijeg Arijela, kao i sedmogodišnju Mirjam Monsonego, kćerku direktora jevrejske škole.Teže je ranjen jedan 17-godišnji mladić.

U nedjelju, 11. marta i u četvrtak 15. marta ubijeni su u toj oblasti i tri vojnika sjevernoafričkog porijekla.

Bogat dosije

Mera je imao bogat dosije kao maloljetni delinkvent, a, prema tvrdnjama iz francuske policije, pod nadzorom je bio godinama zbog fundamentalističkih stavova.U srijedu je javljeno da je Mera prije pet godina je bio osuđen na zatvorsku kaznu u Avganistanu zbog bombaških napada, ali je, uz pomoć talibanskih pobunjenika, uspio da pobjegne iz zatvora.

Tu tvrdnju načelnika zatvora u avganistanskom gradu Kandaharu, Gulama Faruka, demantovali su njegov advokat i predstavnik guvernera Kandahara.Faruk je tvrdio da su avganistanske snage bezbjednosti uhapsile osumnjičenog Meru 19. decembra 2007. godine i da je on osuđen na tri godine zatvora zbog postavljanja bombi u južnoj provinciji Kandahar.Predstavnik guvernera Kandahara Ahmed Džavid Fejsal, rekao je da su te tvrdnje neosnovane i da nema podataka da je Mera bio zatvoren u Avganistanu 2007. godine."Snage bezbjednosti u Kandaharu nikada nisu uhapsile francuskog državljanina Mumameda Meru", rekao je on.

Merov advokat u Francuskoj, Kristina Etelin rekla je da je njen klijent bio u zatvoru u Francuskoj od decembra 2007. do septembra 2009. godine gdje je služio kaznu zbog pljačke i nasilja i da naravno, u to vrijeme nije mogao da bude u Avganistanu.Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean izjavio je da je napadač iz Tuluza bio u Pakistanu i Avganistanu i da je ubistva počinio iz osvete zbog učešća francuske vojske u intervencijama u inostranstvu.U Pakistanu, neimenovani obaveštajni izvor je rekao da u toj zemlji Mera nikada nije bio uhapšen i da nemaju podataka o njemu.

Galerija

Bonus video: