Gorbačov želi da obnovi Socijaldemokratsku partiju

Bivši ruski predsjednik Mihail Gorbačov namjerava da oživi svoju Socijaldemokratsku partiju, ali ne želi da je predvodi, rekao je pres sekretar Fondacije "Gorbačov" Vladimir Poljakov.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 18:38h

"Gorbačov je govorio o svojoj namjeri da oživi partiju, iako ne planira da je predvodi. On samo želi da pomogne da partija ponovo krene sa radom", rekao je Poljakov.

Poljakov je rekao da je prerano govoriti o budućem rukovodstvu ili sastavu partije, jer je Gorbačov tek pozvao one koji dijele socijaldemokratske stavove da podnesu svoje predloge njegovoj fondaciji.

Gorbačov je osnovao Socijaldemokratsku partiju 21. novembra 2001. godine, podsjeća agencija RIA Novosti.

To je bila koalicija nekoliko socijaldemokratskih partija i ima oko 12,000 članova, ali nema mjesto u ruskoj državnoj Dumi.

Gorbačov je podnio ostavku na mjesto šefa partije u maju 2004. godine zbog neslaganja sa predsjedavajućim stranke Konstantinom Titovim koji je insistirao, uprkos protivljenju Gorbačova, na sporazumu sa Jedinstvenom Rusijom na opštim izborima prošle godine.

U aprilu 2007. godine stranka je rasformirana zbog malobrojnog članstva.

Veći dio članstva pregrupisao se u Uniju socijaldemokrata, novu stranku Mihaila Gorbačova, osnovanu 20. oktobra 2007.

Donji dom ruskog parlamenta državna Duma odobrila je juče zakon koji olakšava proceduru registracije za nove političke partije.

Novim zakonom smanjuje se minimalan broj članova partije sa 40.000 na 500.

Rusko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je utorak da je primilo oko 70 zahtjeva za registraciju novih političkih partija.

Bonus video: