Katolička crkva u Holandiji kastrirala gej dječake

Istraživački novinar Jop Domen, koji je otkrio Heitijusov slučaj, u međuvremenu je pronašao dokaze o najmanje još devet slučajeva kastracije maloljetnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 18:17h

Tokom pedesetih godina u Holandiji je kastrirano najmanje 10 mladića i dječaka mlađih od 21 godine o kojima je brigu vodila tamošnja katolička crkva, navodno “da bi se oslobodili homoseksualnosti”.

Dokazi o kastraciji isplivali su na svjetlost dana u okviru jedne kontroverze koja nije bila uključena u prošlogodišnju istragu o seksualnim zloupotrebama u katoličkoj crkvi, piše Blic.

List “Handelsblad” je, naime, identifikovao Henka Heitijusa, koji je 1956. kastriran kao maloljetnik, nakon što je iste godine prijavio sveštenike policiji zbog zlostavljanja u vrijeme dok je živio u katoličkom internatu.

Istraživački novinar Jop Domen, koji je otkrio Heitijusov slučaj, u međuvremenu je pronašao dokaze o najmanje još devet slučajeva kastracije maloljetnika, a pretpostavlja da ih je bilo i znatno više, ali zaključuje da je “pitanje da li bi ti mladići, koji su danas stari ljudi, bili spremni da ispričaju svoju priču”.Heitijus je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1958, dvije godine nakon što je kao 20-godišnjak kastriran (granica punoljetstva u to doba je bila 21. godina), pošto je nešto ranije iste godine optužio katoličke sveštenike za zlostavljanje.

Bonus video: