Žrtva seks trafikinga sa Balkana teško do azila u Britaniji

"Bila sam sasvim obična djevojka iz grada koja se zaljubila. Moji roditelji nijesu odbrili našu vezu, tako da sam pobjegla od kuće"
72 pregleda 0 komentar(a)
Marija, žrtva seks trafikinga, Foto: Guardian.co.uk
Marija, žrtva seks trafikinga, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 21.03.2012. 16:39h

Marija je 20-godišnja majka. Ukoliko biste je sa djetetom vidjeli u autobusu, pretpostavili bi da živi život poput svake mlade majke. Tu biste pogriješili.

Do prije godinu dana, Marija je bila žrtva seks trafikinga. Osam mjeseci je bila zatvorena u stanu u jednom britanskom gradu i prisiljena na sekaualne odnose sa više muškaraca. Njeno dijete je začeto tokom silovanja.

Organizovana kriminalna grupa je trafikovala Mariju u Veliku Britaniju, a ona i nakon više od godinu dana od "spašavanja" još uvijek živi u strahu da bi je ti kriminalci mogli pronaći.

"Ne želim da otkrijem iz koje sam tačno zemlje, to bi me moglo odati", kaže Marija, "Porijeklom sam sa Balkana. Bila sam sasvim obična djevojka iz grada koja se zaljubila. Moji roditelji nijesu odbrili našu vezu, tako da sam pobjegla od kuće."

Kada je njen momak iznenada umro, Marija je ostala potpuno sama i nezaštićena. Sprijateljila se sa čovjekom koji je, naizgled, bio zainteresovan za nju, a zapravo je "pripremao teren". Na prevaru ju je odveo u svoju kuću, primorao na seks, a onda joj rekao da je vodi u VB.

Marija nije željela da ide u Britaniju, ali kako kaže za britanski Gardijan, nije imala izbora

Marija nije željela da ide, ali kako kaže za britanski Gardijan, nije imala izbora.

"Kada sam zatrudnila, ti ljudi su odlučili da me vrate na Balkan, kako bih abortirala tamo. Smjestili su me u auto i vratili se u kuću po prtljag - i tada sam pobjegla", priča 20-godišnjakinja.

Marija se ne sjeća koliko dugo je pješačila nakon toga, ali, kako kaže, sigurno su prošli sati... Na ulici je čula jezik koji razumije, prišla nepoznatoj ženi i zatražila pomoć...

Žena ju je odvela svojoj kući i sredila joj sastanak sa advokatom... Ali njena sreća nije dugo trajala... Marija je odlučila da rodi svoje dijete u Britaniji, dijelom zato što kod kuće nije imala podršku i jer se plašila za svoju bezbjednost na Balkanu ukoliko bi je ista "družina" primijetila.

Ipak, britanski Home Office je odbio njen zahtjev za azil i Marija je trenutno u procesu žalbe na tu odluku.

Još jedan razlog zbog kojeg ona ne želi da napusti Britaniju je Poppy Project, koji je započet 2003. sa ciljem da podrži i pomogne ženama koje su žrtve trgovine ljudima.

"Želim da u Britaniji izgradim život za sebe i svoje dijete", kaže ona.

Bonus video: