PROPALI PREGOVORI

Počeo napad na ubicu iz Tuluza, eksplozija u blizini zgrade

U razgovorima sa policijom osumnjičeni "nije izrazio žaljenje", osim da mu je krivo "što nije bilo više žrtava"
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 23:25h

Izvor iz francuske policije izjavio je započet napad na stan u kome se krije Alžirac Muhamed Mera (24), osumnjičen za ubistvo troje jevrejske djece i jednog rabina, kao i prošlonedjeljno ubistvo trojice vojnika, javio je Rojters.

Zamjenik gradonačelnika Tuluza, čije ime nije navedeno, potvrdio je da je počeo napad.

U blizini zgrade u kojoj se nalazi Mera čule su se tri jake eksplozije, a kako javlja AP, plamen je obasjao nebo iznad kvarta.

Pregovori o predaji Mere preko osobe koju poznaje propali su, tvrdi upućeni izvor na koji se poziva agencija AFP.

Dopisnik francuske agencije javlja da je oko 21 sat isključena ulična rasvjeta u dijelu Tuluza u kome se nalazi stan osumnjičenog koji je policija prošle noći opkolila pošto se on zabarikadirao u njemu.

Gašenje rasvjete, kako navodi AFP, moglo bi da znači da se priprema napad na osumnjičenog serijskog ubicu koji je preuzeo odgovornost za ubistvo sedmoro ljudi.

U razgovorima sa policijom osumnjičeni "nije izrazio žaljenje", osim da mu je krivo "što nije bilo više žrtava", hvaleći se kako je "bacio Francusku na koljena"

Pripadnici elitne francuske policije Raida, nekoliko puta su pokušali da uđu u stan u Tuluzu u kojem se Mera zatvorio, ali su svi pokušaji naišli na "odgovor" iz vatrenog oružja.

U razgovorima sa policijom osumnjičeni "nije izrazio žaljenje", osim da mu je krivo "što nije bilo više žrtava", hvaleći se kako je "bacio Francusku na koljena", rekao je Molen.

Otkrio ga prodavac Jamahe

Prodavac u radnji Jamahe u Tuluzu Kristijan Delašer sa kojim je Mera kontaktirao kako bi mu se deaktivirao uređaj za zaštitu skutera od krađe, imao je presudnu ulogu u identifikaciji osumnjičenog za ubistvo jer je policiji kazao njegovo ime.

"Dao sam policiji ime i prezime mladića kojeg smo imali u našoj bazi podataka od njegove 14. godine", rekao je Delašer.

Spremao se za nova ubistva

Mera se jutros spremao da u Tuluzu ponovo ubije, a za metu je izabrao jednog vojnika, rekli su francuski predsjednik Nikola Sarkozi i izvori bliski istrazi.

Mera, koji je i dalje opkoljen u zgradi gdje živi, "planirao je da jutros ponovo ubije", rekao je Sarkozi u susretu sa predstavnicima vjerskih zajednica, a neimenovani izvor blizak istrazi je kazao da je Mera htio da ubije jednog vojnika u Tuluzu.

"Ubica iz jugozapadne Francuske želio je da baci državu na koljena ubistvom trojice vojnika i četvoro Jevreja, ali država "nije popustila", rekao je Sarkozi odajući počast ubijenim vojnicima u Montobanu.

"Francuski vojnik poznaje smrt i zna da joj gleda u oči, ali smrt koja je zadesila naše ljude nije bila smrt za koju su bili spremni. To nije bila smrt na bojnom polju već je bilo terorističko pogubljenje", rekao je Sarkozi.

Francuski predsjednik je rekao da se Francuska ujedinila i pokazala veliko dostojanstvo naspram "neviđene svireposti" jednog čovjeka koji je spreman da izađe na ulucu na svom skuteru i da ubije svoje žrtve, bilo da se radi o djevojčici ili vojniku.

"Taj čovjek, taj ubica nije uspio da razbije našu nacionalnu zajednicu", rekao je Sarkozi

Mera je osumnjičen za ubistvo trojice vojnika i četvoro Jevreja, od kojih troje djece u tri odvojena napada

"Klod Gean demantuje informaciju o hapšenju glavnog osumnjičenog", rekao je portparol MUP-a za agenciju Rojters.

Francuski kanali i-Tele i BFM TV prenijeli su da je osumnjičeni uhapšen poslije gotovo 12-satne potrage.

Osumnjičeni 24-godišnji Mohamed Mera zatvorio se u stanu u Tuluzu, a zgradu je opkolila policija koja je sa njim neko vrijeme pregovarala, a zatim je komunikacija bila prekinuta i očekivala se njegova predaja.

Agencija AFP je javila da je kontakt opet uspostavljen rano poslije podne ne navodeći drugih pojedinosti.

Mera je osumnjičen za ubistvo trojice vojnika i četvoro Jevreja, od kojih troje djece u tri odvojena napada.

Svoje postupke opravdava pripadanjem mudžahedinima povezanima sa Al Kaidom, kao osvetu za smrt palestinske djece, za učestovanje francuskih vojnika u ratu u Avgnaistanu, kao i zbog zakona koji ženama u Francuskoj zabranjuje nošenje burke.

Francuski specijalci su u zoru počeli operaciju hapšenja i okružili zgradu u kojoj se sakriva Mera.

Ranije je objavljeno da je jednu TV stanicu pozvao čovjek koji se predstavio kao Mera i rekao da će na internetu uskoro biti postavljen snimak ubistava u Tuluzu.

Predstavnici policije provjeravaju taj poziv.

Gean je izjavio da je osumnjičeni boravio među pripadnicima Al-Kaide, na granici Pakistana i Avganistana, i da za sebe tvrdi da je "privržen" salafistima.

Gean je dodao da je napadača važno uhvatiti živog.

"Naša glavna briga je da možemo da ga izvedemo pred sud. Važno nam je da ga uhapsimo živog. Za nas je to imperativ", rekao je Gean tv-stanici BFM.

Osumnjičeni je porijeklom iz sjeverne Afrike, živi u Tuluzu i francuski je državljanin, rekao je ministar.

"Ta osoba je više puta boravila u Avganistanu i Pakistanu i za sebe tvrdi da pripada mudžahedinima, Al-Kaidi", rekao je ministar i dodao da je osumnjičeni tokom pregovora sa policijom rekao da je pucao ispred jevrejske škole u Tuluzu kako bi "osvetio palestinsku djecu i napao francusku vojsku".

Nije u ime Al-Kaide

Frans pres navodi da prema zvaničnim informacijama, za sada niko u ime Al-Kaide, nije preuzeo odgovornost za napad na jevrejsku školu niti za ubistva vojnika.

Policija je u međuvremenu privela brata osumnjičenog, a na lice mjesta je dovedena i njihova majka koja je međutim, odbila da razgovara sa sinom objasnivši policiji da ona nema nikakvog uticaja na njega.

U napadu prije dva dana na jevrejsku školu u Tuluzu ubijen je rabin, njegova dva sina i kćer školskog direktora. Takođe je teško raniom jednog mladića.

Prošle sedmice u Tuluzu i Montobanu ubijena su trojica vojnika, a policija je odmah nakon napada na jevrejsku školu saopštila da se najvjerovatnije radi o istom napadaču jer je u oba napada korišćeno isto oružje.

Galerija

Preporučujemo za Vas