JP Morgan zatvorio račun Vatikanskoj banci

Vatikanska banka ponovno se našla u središtu interesovanja, kada je otkriveno da joj je američki bankarski gigant "JP Morgan Chase" zatvorio račun u svojoj italijanskoj podružnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 19:38h

Vatikanska banka ponovno se našla u središtu kontroverzi, kada je otkriveno da joj je američki bankarski gigant "JP Morgan Chase" zatvorio račun u svojoj italijanskoj podružnici.

Razlog - sumnja se u manjak transparentnosti i moguće pranje novca. Sumnja je potpomognuta činjenicom da je milanska podružnica "JP Morgan"-a još od 2010. godine stalno slala zahtjeve da se razjasne neke sumnjive transakcije.Ove zahtjeve su vatikanski bankari cijelo vrijeme ignorisali.

Vašington ih je stavio na listu zemalja koje izazivaju zabrinutost

Kako piše italijanski list "Il Sole 24 Ore", "JP Morgan" je Vatikanskoj banci, nekad poznatoj pod imenom Institut za religijska djela, 15. februara poslao zadnje upozorenje i obavještenje o zatvaranju računa. Proces zatvaranja trebao bi da bude gotov do kraja ovog mjeseca.

To je novi udarac imidžu Vatikana, posebno njegovog finansijskom sektoru koji u zadnje vrijeme puni naslovnice. Tako je prije dvije nedjelje američki Stejt Department konstatovao da se "u Vatikanu možda pere novac" pa je papinu državu po prvi puta skinuo sa bijele liste i stavio je na popis zemalja "koje izazivaju zabrinutost".

Prije 2 godine italijanske vlasti pokrenule istragu o pranju novca u Vatikanu

Pretprošle godine Vatikanska banka se našla pod istragom rimskog tužilaštva jer se navodno bavila pranjem novca. Naime, Vatikanska banka tada nije morala da poštuje italijanske finansijske norme jer na međunarodnom planu djeluje iz papinske države. Istražitelji su imali indicije da su mnoge osobe koje žive u Italiji koristile banku kao paravan za pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

Na kraju se predsjednik Vatikanske banke Etore Goti Tedeski našao pod istragom, a rimski sudija naredio je zamrzavanje 23 miliona eura na jednom od sumnjivih računa banke. Nakon te afere Papa Benedikt XVI. potpisao je dekret protiv pranja novca u Vatikanu. Dekret je donio pravila o poslovanju i transparentnosti poslovanja u skladu s međunarodnim naporima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

U javnost procurila povjerljiva dokumenta

Iako se Vatikan svim silama trudi da se vratiti na bijelu listu, očito je previše nereda i dalje prisutno u poslovanju. Zbog toga su i sami pokrenuli izuzetno rijetku istragu o curenju osjetljivih i inkriminišućih dokumenata o navodnoj korupciji i nekorektnom upravljanju u nekim njegovim institucijama. Problem je samo u tome što se istraga više fokusira na to odakle su u javnost procurila povjerljiva dokumenta, nego na to ko se sve bavi sumnjivim poslovima.

Istorija mutnih poslova

Vatikanska banka ima bogatu istoriju sumnjivih saradnji. Tako je prije 31 godinu bila povezana sa pranjem mafijaškog novca i bila umiješana u propasti najveće italijanske privatne banke "Banco Ambrosiano".

Njen predsjednik Roberto Kalvi, poznat pod nadimkom "Božji bankar", pronađen je obješen ispod jednog londonskog mosta. Do današnjeg dana nije utvrđeno je li počinio samoubistvo ili je ubijen.

Bonus video: