U Italiji uhapšeno 16 korumpiranih sudija, zaplijenjeno milijardu eura

Riječ je o finalu operacije kojom je razbijena kriminalna grupa kojoj su na čelu bili pripadnici kamorinog klana Fabroćino
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 17:59h

U akciji italijanske finansijske policije uhapšeno je 16 sudija. Riječ je o finalu operacije kojom je razbijena kriminalna grupa na čijem su čelu bili pripadnici kamorinog klana Fabroćino.

Zajedno sa njima uhapšeni su i preduzetnici koji se bave prodajom željeza, kupovinom i prodajom nekretnina, vođenjem hotela kao i još nekoliko javnih službenika koji su sarađivali sa sudskim i poreskim službama u Kampaniji. Akciju su izveli službenici Finansijske policije iz Napulja, a osumnjičeni su hapšeni širom italijanskih regija Kampanja i Lombardija.

Među optužbama koje im se stavljaju na teret su udruživanje u kriminalnu organizaciju, korištenje falsifikovanog novca i razne robe sumnjivog porijekla, zloupotrebe informacionih i elektronskih sistema, davanje mita pravosudnim službenicima i primanje mita s njihove strane, falsifikovanje službenih isprava, prijetnje, prevare.

Među uhapšenima je i osam sudskih službenika iz Napulja i dvojica poreskih službenika. Policija je širom Italije osumnjičenima zaplijenila i blokirala bankovne račune, nekretnine, zemljišta, firme i vozila vrijedne više od milijardu eura.

Istragom bi, kako prenose italijanski mediji, trebalo da bude obuhvaćeno ukupno 60 osoba. Istražitelji su utvrdili da su korumpirane sudije donosili presude povoljnije za podnosioce zahtjeva čime je učinjena značajna šteta državnoj blagajni.

U središtu istrage, doznaje se, nalazi se »Grupa Ragosta«, holding kompanija čija se vrijednost poslovanja procjenjuje na 200 miliona eura. Čine je firme »Ragosta Steel«, »Ragosta Real Estate«, »Raosta Hotel« i »Ragosta Food«.

Bonus video: