Solarna elektrana koja radi i noću

Energija se skladišti u tankeru sa istopljenim solima, na temperaturi višoj od 500 stepeni Celzijusa. Isparavanje iz soli se koristi za pokretanje turbine i proizvodnju struje
105 pregleda 0 komentar(a)
mjesec, Foto: Beta/AP
mjesec, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.03.2012. 13:50h

U Španiji radi prva solarna elektrana koja, zahvaljujući tehnologiji prikupljanja toplote u skladištima sa istopljeim solima, radi i noću i u kišno vrijeme.

Elektrana Gemasolar može da čuva toplotu i 15 časova nakon zalaska sunca, što joj omogućava da godišnje radi 6.400 sati godišnje, u poređenju sa između 1.000 i 2.000 sati koliko mogu da rade druga solarna postrojenja.

Njena izgradnja koštala je 200 miliona eura, zbog čega su bili neophodni strani investitori. Kompanija Torresol Energy koja upravlja elektranom, je zajedničko preduzeće španske inženjerske grupe Sener, koja ima udio od 60 odsto i kompanije za obnovljive izvore energije Masdar, koju finansira vlada Abu Dabija.

Međutim, "čim preduzeće vrati novac banci, elektrana će postati prava fabrika novčanica od 1.000 eura", istakao je tehnčcki direktor Torresol Energy kompanije Santijago Arijas, koji smatra da će za otplatu pozajmice trebati 18 godina.

Arijas je posebno istakao da je gorivo za elektranu besplatno, dok je cijena barela nafte, koja je 2003. iznosila 28 dolara, sada već blizu 139 dolara.

Elektrana Gemasolar zauzima 195 hektara, a obuhvata 2.650 solarnih panela od po 120 kvadratnih metara. Paneli sakupljaju sunčevu energiju i odbijaju je ka svijetlećem tornju.

Energija se skladišti u tankeru sa istopljenim solima, na termperaturi višoj od 500 stepeni Celzijusa. Isparavanje iz soli se koristi za pokretanje turbine i proizvodnju struje, kao u svakoj drugoj termosolarnoj elektrani.

"Godišnja proizvodnja energije odgovara prosječnoj potrošnji 30.000 španskih domaćinstava, odnosno području na kojem živi 90.000 ljudi", kaže Arijas. To znači da se godišnje "uštedi" i 30.000 tona ugljen dioksida.

On je naveo i da se u Gemasolaru proizvede 60 odsto više struje nego u standardnoj solarnoj elektrani.

U Španiji je korišćenje obnovljivih izvora energije doživjelo veliki uspon zahvaljujući državnoj pomoći, ali je ona sada suspendovana zbog krize.

Kako je rekao Arijas, zbog nepovoljnih privrednih okolnosti u svijetu preduzeće još nije uspjelo ni da proda tehnologiju Gemasolar, uprkos velikom interesovanju koje je izavala van Španije.

Bonus video: