Oksana Makar se oporavlja: Živa sam i živjeću

Djevojku su navodno silovali, pokušali da zadave i zapale, te bacili u jarak sinovi bivših visokih ukrajinskih funkcionera. Ljekari su morali i da joj amputiranju ruku i oba stopala
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 09:06h

Oksanu Makar, 19-godišnju Ukrajinku koju su trojica mladića silovala, bacila u jarak i zapalila, operisaće poznati švajcarski hirurg Jan Šmit, koji je doputovao u Donjeck, gdje Oksana leži u Centru za opekotine.

Ukrajina: Sinovi visokih funkcionera silovali i zapalili djevojku >>>

Prema pisanju “Kijev Posta”, dvojica optuženih, sin predsjednika regionalne uprave Maksim Prisjažnjuk (23) i sin regionalnog javnog tužioca Artjom Pogosijan (21), 9. marta su pozvali Makarovu u stan zajedničkog prijatelja Krasnošeka, gdje su je, kako optužba tvrdi, silovali, pokušali da je zadave, a zatim su je zamotali u čaršav, bacili u jarak na jednom gradilištu i zapalili.

Narednog dana, nesrećnu djevojku su jedva živu pronašli građevinski radnici koji su čuli njene jecaje, a nakon nekoliko operacija i vešednevne borbe ljekara da joj spasu život, konačno je bila u stanju da ispriča kroz šta je prošla.

Trojica osumnjičenih su uhapšena, ali dvojica su već istog dana puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Dr Šmit je pregledao djevojku zajedno s najvećim ukrajinskim stručnjakom za opekotine Emilom Fistalom. Poslije jučerašnjeg pogoršanja, kada su joj otkazala pluća, zdravstveno stanje Makarove je danas bolje. Poslije pregleda, Švajcarac je izjavio da su šanse da će preživjeti mnogo veće nego ranije, odnosno da su sa 10 odsto skočile na 70 odsto.

Djevojka je pretrpjela opekotine na 50 odsto površine tijela. Ljekari su morali i da joj amputiranju ruku i oba stopala. Stopala su joj takođe bila u veoma lošem stanju i juče su ruski i ukrajinski mediji prenijeli da su morala da budu amputirana, ali pojedinski ukrajinski listovi su danas prenijeli informaciju da su ipak spasena zahvaljujući velikim naporima ljekara.

Djevojka je u međuvremenu došla svijesti i može da govori. Tatjana Surovickaja, njena majka, snimila je ćerku i taj snimak postavila na internet [VIDEO]

Na pitanje kako, prema njenom mišljenju, treba kazniti počinitelje strašnog zločina, Oksana je rekla da ih treba strijeljati, a njihova tijela baciti psima da ih pojedu. Iako na snimku kaže da se osjeća loše, ona za majkom ponavlja riječi: “Živa sam i živjeću.”

U trenutku snimanja djevojka se budila iz narkoze, jer govori nerazgovijetno i povremeno zatvara oči. Video je izazvao oprečne reakcije, a mnogi koji su ga vidjeli osuđuju majku što ga je snimila.

Bonus video: