"Krompir revolucija" drma Grčku

Suočeno sa sve nižim primanjima i visokim porezima i cijenama hrane, na sjeveru Grčke građani su počeli sa novom načinom nabavke osnovnih namirnica čije cijene u marketima su mnogima postale preskupe.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 16:00h

Nakon priče o besplatnom dijeljenju porcija hrane na ulici i besplatnim medicinskim pregledima koje vrše ljekari volonteri u svom slobodnom vremenu, BBC donosi novu priču o pojavi nazvanoj "krompir revolucija'.

Suočeno sa sve nižim primanjima i visokim porezima i cijenama hrane, na sjeveru Grčke građani su počeli sa novom načinom nabavke osnovnih namirnica čije cijene u marketima su mnogima postale previsoke. Hiljade tona krompira kupuju se direktno kod poljoprivrednika čime se zaobilaze svi tradicionalni posrednici u trgovini a cijena proizvoda snižava za oko 50 posto. Pokret se ubrzo proširio zemljom pa je stigao i do Atine, a govori se da bi novi način nabavke hrane mogao ubrzo da uključi i ostale osnovne proizvode, poput riže, brašna i maslinovog ulja.

Stelios Joanidis, jedan od farmera uključenih u novi tip trgovine, tvrdi: 'Posrednik nas iskorištava kupujući naše proizvode po niskim cijenama. Želimo da pomognemo krajnjem kupcu u ovim teškim vremenima. To šalje poruku da nekolicina ljudi ne može zarađivati na račun svih nas.'

Iza priče o novoj solidarnosti i o pozitivnom snalaženju u doba krize, nalazi se ponešto drugačija stvarnost. Trgovina se odvija tako da kupci, među kojima je nemali broj iz srednjeg sloja, unaprijed naruče količinu krompira koja im treba. Nakon što uplate potreban iznos, dobiju potvrdu s kojom tada odlaze kod farmera i pred kamionom preuzmu traženi broj vreća krompira.

"Pomalo je ponižavajuće", priznaje jedan od kupaca dok čeka u redu za hranu. "Situacija je veoma loša. Moramo nahraniti naše porodice, a to svakim danom postaje sve teže", tvrdi Manos Psarakis koji plaća 19,5 eura za 60 kilograma krompira, koje potom dijeli sa svojim roditeljima. U običnoj trgovini platio bi tu istu količinu krompira duplo.

Srednji sloj stanovništva se lagano topi

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj zasad iznosi oko 21 posto, od čega se 51 posto odnosi na mlade ljude. Za ovu godinu već je planirano ukidanje oko 15.000 poslova u javnom sektoru, a minimalna plata bi sa aktuelnih 750 eura trebala da padne na 500.

S jedne strane prati se, dakle, dezintegracija srednjeg sloja stanovništva, koji s novim mjerama štednje nije više u stanju da ostvari ni najosnovniji životni standard, a s druge, primjećuje se sve značajniji trend odliva mozgova, a upravo bi te pojave mogle da izazovu bitno štetnije i još dugoročnije posljedice za grčko društvo od dužničke krize.

Iza, dakle, veoma nezgrapnog naziva 'krompir revolucija', kako je nazvana nova snalažljivost Grka, otkriva se skoro očajnička reakcija na recesiju koju nazivaju "najgorom u modernoj istoriji Grčke"'.

Galerija

Bonus video: