Oštre kazne za sportiste koji borilačke vještine koriste na ulici

Odbor za fizičku kulturu i sport ruske Dume pripremio je nacrt zakona koji predviđa veću odgovornost i stroge kazne za sportiste koji borilačke vještine koriste u uličnim tučama
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 16:25h

Povod za razmišljanje o ovakvom zakonu, koji su predložili zastupnici Liberalno-demokratske stranke (LDP), bio je događaj iz avgusta prošle godine, kada je svjetski prvak u borbama bez pravila Rasul Mirzajev tokom svađe udario studenta Ivana Agafonova šakom u glavu. Ivan Agafonov je preminuo četiri dana kasnije. Događaj je izazvao veliku buru u ruskoj javnosti, a Mirzajev je nedavno osuđen na 15 godina zatvora.

"Vladanje borilačkim vještinama pojedinaca zapravo je upotreba oružja koji oni nemilosrdno koriste kao prednost nad ostalim građanima i nadaju se da će ih zaštititi sportski klubovi i treneri," naveli su predlagači novog zakona.

Kao argument u prilog usvajanju novog zakona zastupnici su naveli i službene statističke podatke prema kojima su u 35 posto slučajeva maltretiranja, reketarenja i premlaćivanja glavni akteri sadašnji ili bivši sportisti sa znanjem borilačkih vještina. O predlogu ovog zakona u Dumi će početi rasprava idućeg mjeseca.

Bonus video: