Norveška policija priznala da je u Utoji mogla da bude brža

Policija nije ranije bila voljna da prizna da je mogla drugačije da reaguje na Brejvikove napade, bez presedana u Norveškoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 15:18h

Norveška policija prvi put je danas priznala da je mogla da reaguje brže na masakr u omladinskom kampu na ostrvu Utoja kod prijestonice Osla u julu 2011, kada je Anderss Bering Brejvik ubio 69 ljudi.Zvaničnici policije su, predstavljajući interni izvještaj, rekli da su odgovor organa reda usporile smetnje u komunikacionim sistemima i druge nezgode, uključujući havariju prenatrpanog broda kojim je tim specijalnih policijskih snaga plovio ka mjestu masakra - ostrvu Utoja.Istražitelji su rekli da je Brejvik, koji je priznao masakr, prije nego što je došao u omladinski kamp Laburističke partije na Utoji, aktivirao bombu u centru Osla, kada je poginulo osmoro ljudi. Uhapšen je sat i 20 minuta pošto je stigao na ostrvo."Žao mi je što nismo mogli da uhapsimo osumnjičenog ranije nego što smo to uccinili. Da li je policija mogla da bude brža? Odgovor je 'da'. Da brod nije bio prenatrpan, policija bi brže stigla na Utoju", rekao je novinarima direktor Policije Osla, Eistejn Meland.Policija nije ranije bila voljna da prizna da je mogla drugačije da reaguje na Brejvikove napade, bez presedana u Norveškoj.

Iako je priznao da je izveo napade, Brejvik je odbacio optužbe za terorizam i ubistva, koje su podignute protiv njega, navodeći da su žrtve izdale Norvešku time što su prihvatile liberalnu imigracionu politiku, za koju on tvrdi da će odvesti do muslimanske kolonizacije.Psihijatri procjenjuju mentalno zdravlje 33-godišnjeg Brejvika, kako bi utvrdili da li bi trebalo da bude osuđen na boravak u prisilnoj psihijatrijskoj ustanovi ili na zatvor.U oba slučaja, tužioci navode da bi Brejvik mogao da ostane "iza brave" do kraja života.

Bonus video: