pregovori o članstvu

Island u EU već ove godine?

"Island bi mogao da postane punopravni član Evropske unije možda već ove ili sljedeće godine", rekao je optimistično File
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 13:18h

Zastupnici u Evropskom parlamentu dali su podršku ulasku Islanda u Europsku uniju. Zastupnici su prihvatili rezoluciju o napretku Islanda u približavanju Evropskoj uniji, ali i naglasili da je njegov najveći problem podijeljenost u želji za priključenjem između islandske vlade i parlamenta.

Evropski povjerenik za proširenje Štefan File istakao je u obraćanju zastupnicima da bi 2012. mogla biti presudna godina za pregovore s Islandom.

"Island bi mogao da postae punopravni član Evropske unije možda već ove ili sljedeće godine", rekao je optimistično File najavljujući otvaranje ključnih pitanja o ribarstvu, poljoprivredi i sigurnosti hrane.

Podsjetimo, Island je godinama bio protiv ulaska u članstvo EU sve dok ga finansijska kriza 2009. godine nije natjerala da potraži pomoć Evrope. U junu 2010. i službeno su započeli pregovori o članstvu koji bi mogli da budu među najkraćima. Naime, Island je već ranije svoje zakonodavstvo skoro u potpunosti prilagodio evropskom pa su pregovori u pojedinim poglavljima otvarani i zatvarani gotovo istog dana.