Visoka cijena Putinovih predizbornih obećanja

Novoizabrani predsjednik Rusije Vladimir Putin je u socijalnom dijelu svog programa najavio eliminaciju nejednakosti u ličnim primanjima građana
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.03.2012. 19:33h

Ovakva obećanja obično se skupo plaćaju, a prema proračunima analitičara Centra za makroekonomsku analizu ruske Sberbanke, najavljena socijalna pravda dosadašnjeg premijera Putina će budžet države koštati više od pet biliona rubalja (oko 170 milijardi dolara) do 2018. godine.

Sa cijenom nafte od 95 dolara za barel, budžetska "rupa" će uz pritisak dodatnih rashoda u naredne tri godine biti od 0,5 do 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenijela je ruska novinska agencija "Prajm".

Prema "Prajmu," Putinov socijalni program, objavljen u dnevnom listu "Komsomoljskaja pravda" pun je opštih stavova, dok su konkretne mjere rijetke, a i kada se pominju njihova cijena teško može da se predvidi.

Eksperti su među njima izdvojili šest tačaka, koje mogu makar grubo da se procijene.

Putin obećava da će od 2012. prosvjetni radnici dobijati zaradu istu ili veću od prosječne u regionu.

Od septembra ove godine, zarade profesora u državnim visokoškolskim ustanovama biće na nivou ili veće od prosjeka u regionu.

Od 2012. do 2013. godine prosječna plata profesora i predavača u visokoobrazovnim instutucijama biće dvostruko veća od prosječne zarade u regionu.

Zarade ljekara i naučnih saradnika će do 2018. takođe biti povećane slično zaradama profesora, i biće dvostruko veće od prosjeka.

Putin je obećao specijalan dodatak porodicama u ruskim federalnim jedinicama sa nepovoljnom demografskom strukturom, za rođenje trećeg i svakog sljedećeg djeteta dodatak koji će iznositi oko 7.000 rubalja što je oko 236 dolara.

Iz federalnog budžeta finansiraće se 90 odsto neophodnih sredstava za povećane dječje dodatke u 2013, s tim što će se taj udio smanjiti na 50 odsto do 2018. godine.

Stipendija "za one kojima je realno neophodna, ko dobro uči i bez nje ne može da nastavi obrazovanje", trebalo bi da dostigne egzistencijalni minimum studenta, što znači dodatak od 5.000 rubalja mjesečno.

Putin je takođe obećao da će za rješavanje stambenog pitanja ratnih veterana dodatno biti izdvojeno 30 milijardi rubalja (oko milijardu dolara).

Za realizaciju Putinovih obećanja kad je u pitanju povećanje plata prosvetnih radnika, ljekara i naučnih saradnika, prema proračunima analitičara potrebno više od 3,6 biliona rubalja za sedam godina.

Maksimalan iznos specijalnih dječijih dodataka, zbog demografske situacije, koja će u većini ruskih federalnih jedinica svake godine sve više uticati na ekonomiju, opteretiće budžet sa 641 milijardom rubalja (21,7 milijardi dolara) za sedam godina.

Troškove za veće stipendije, bazirani na zvaničnim podacima o broju studenata na državnim univerzitetima, analitičari Sberbanke su procijeninili na 763,4 milijarde rubalja (26,5 milijardi dolara) u narednih sedam godina.

Bonus video: