„Bild" nakon 28 godina prestaje da objavjljuje obnažene ljepotice

Pod naslovom „’Bild’ ukida Curu s prve strane“, djevojka Eva iz Poljske poručuje: „Ja sam posljednja“
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 18:10h

Najprodavaniji njemački tabloid, „Bild“, donio je juče odluku da prekine tradiciju objavljivanja fotografija golišavih žena na naslovnoj strani nakon 28 godina.

Od 1984, „Bild“ je na prvoj strani objavio više od 5.000 fotografija obnaženih ljepotica.

Pod naslovom „’Bild’ ukida Curu s prve strane“, djevojka Eva iz Poljske poručuje: „Ja sam posljednja“.

One su povremeno dobijale ‘slobodne dane’ kada bi ih izgurale velike vijesti, poput izbora njemačkog kardinala Jozefa Racingera za papu u aprilu 2005, objavio je „Špigl“.

Odluka da se napusti pomenuta tradicija donijeta je na uredničkom kolegijumu lista u četvrtak 8. marta – na međunarodni dan žena.

„To je možda mali korak za žene, ali veliki korak za ‘Bild’ i muškarce“, naveo je list.

„Bild“ je objavio dio sa naslovne strane od 13. maja 1970. na kome je naslov glasio: „Žene u glavi imaju manje od muškaraca“. List je juče poručio: „Sada se stidimo zbog starog naslova“.

Dopisnik BBC-ja iz Berlina Stiven Evans naveo je da će fotografije golišavih žena i dalje krasiti unutrašnje strane „Bilda“, ali da list mijenja imidž zbog opadanja tiraža.

U Njemačkoj se vodi debata o ulozi žena, jer je njihovo učešće u upravnim odborima kompanija daleko manje nego u Britaniji ili Sjedinjenim Državama, ističe Evans.

On smatra da su jačina te rasprave i prisustvo ženskog lidera na čelu vlade možda signal promjene stavova – koju je „Bild“ prihvatio.

Povodom obilježavanja međunarodnog dana žena, „Bild“ je svim svojim radnicama dao slobodan dan i naveo da su odluku o ukidanju tradicije objavljivanja fotografija golišavih ljepotica donio muški dio redakcije.

Galerija

Bonus video: