Španci pozvani na opšti štrajk 29. marta

Španski sindikati će 29. marta održati opšti štrajk jer se nisu s vladom dogovorili oko reforme zakona o radu koji poslodavcima omogućava jeftinije otpuštanje radnika i ograničavanje usklađivanje plata s porastom inflacije
0 komentar(a)
Španija generalni štrajk, Foto: Rojters
Španija generalni štrajk, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.03.2012. 17:11h

Reforma zakona o radu dio je mjera kojima vlada desnog centra nastoji da podstakne privredu koja je vjerovatno već ušla u recesiju, kao i da poveća zapošljavanje u zemlji s 23 postotnom nezaposlenošću.

Španski troškovi zaduživanja premašili su zadnjih nedjelja troškove zaduživanja Italije jer je premijer Mariano Rahoj priznao da neće moći ostvariti zadani cilj smanjenja budžetskog manjka na 4,4 posto što je bilo dogovoreno s Briselom.

Rahoj je najavio da će španski budžetski manjak narasti na čak 5,8 posto BDP-a u 2012., a to je gotovo dvostruko više u odnosu na gornju dopuštenu granicu u EU od tri posto BDP-a.

Prema anketi koju je sprovela agencija Metroskopia, 74 posto Španjolaca ne vjeruje da će reforma zakona o radu pomoći stvaranju radnih mjesta.

Međutim, prema istoj anketi, 67 posto ispitanika ne vjeruje ni da će opšti štrajk bilo kako pomoći i predviđaju da može samo da pogorša stanje španske ekonomije.

Španija je zadnji opšti štrajk održala u septembru 2010. Bio je to je prvi opšti štrajk u posljednjih osam godina. Ovaj štrajk imao je slab učinak u zemlji u kojoj sindikati zastupaju manje od petine radnika.

Bonus video: