Hoteli imaju pravo da ne prime ekstremne desničare

Ovo pravo, kako je dalje navedeno, ne važi jedino u situacijama kada je rezervacija sobe već napravljena i potvrđena od strane hotela
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 14:02h

Njemački savezni sud donio je presudu kojom se vlasnicima hotela daje pravo da, pozivajući se na njihovo političko uvjerenje, kao goste ne prime ekstremne desničare.

Ovo pravo, kako je dalje navedeno, ne važi jedino u situacijama kada je rezervacija sobe već napravljena i potvrđena od strane hotela.

Tužilac u ovom neobičnom slučaju bio je Udo Folgt (Voigt), koji je do pred kraj prošle godine bio šef ekstremno desničarske Nacionaldemokratske partije Njemačke (NPD).

U novembru 2009. je njegova supruga rezervisala sobu u luksuznom hotelu "Esplanada" u turističkom mestu Bad Zarov nedaleko od Berlina, a rezervaciju je hotel i potvrdio preko turističkog biroa preko kojeg je obavljena.

Predsjednik podržao

Međutim, naknadno je hotel odredio zabranu ulaska Fogtu. Uprava hotela ovo je opravdala stavom da "politička uvjerenja šefa NPD-a nisu u skladu sa ciljem hotela da svakom gostu omogući da se osjeća maksimalno ugodno".

Stav hotela već su potvrdile dvije niže sudske instance, ocjenjujući da bi Fogtovo prisustvo u hotelu kao provokaciju mogli da shvate mnogo drugi gosti.

Savezni sud je praktično ukinuo zabranu ulaska u hotel koja je Fogtu izrečena u "Esplanadi", ali samo za vrijeme trajanje već potvrđene rezervacije.

Naglašno je da vlasnici, tj. uprave hotela načelno imaju pravo da "sami odlučuju koga će da prime kao gosta, a koga ne". U sudskoj odluci je navedeno da "ustavni princip po kojem niko ne smije da osjeća posljedice zbog svog političkog uvjerenja ne važi neposredno u odnosima između preduzeća i privatnih lica".

Predsjednik vlade savezne pokrajine Brandenburg, u kojoj se nalazi Bad Zarov, socijaldemokrata Matijas Placek pozdravio je odluku suda i nazvao je "ohrabrenjem za sve koji pokazuju građansku hrabrost".

Bonus video: