Stari prijatelji: Berluskoni na večeri kod Putina

U diplomatskim američkim depešama koje je objavio Vikiliks navedeno je da Berluskoni služi kao Putinov "glasnik" u Evropi
0 komentar(a)
Berluskoni, Putin, Foto: Reuters
Berluskoni, Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2012. 18:32h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni otputovao je na raskošnu večeru sa Vladimirom Putinom nakon pobjede njegovog starog saveznika na predsjedničkim izborima, javila je ruska državna televizija.

Berluskoniju pravne nevolje možda ne daju mira kod kuće, ali se čini da može biti siguran da će naići na topao doček u Rusiji, gdje su ga Putin i odlazeći predsjednik ugostili u skijaškom centru Krasnaja Poljana kod Sočija, koji će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014.

Državna televizija je emitovala snimke na kojima Medvedev grli Berluskonija a potom Putina, pošto su njih dvojica očigledno zajedno stigli u ski centar kasno u srijedu, prenio je AFP.

Sa njima je za stolom punim hrane u jednom restoranu sjedjela i neimenovana djevojka, vjerovatno prevodilac.

"Silvio Berluskoni je u Rusiji u privatnoj posjeti", navedeno je u izvještaju državne televizije.

"Aktuelni i budući predsjednik su večerali sa svojim gostom u jednom od lokalnih kafea", saopšteno je bez dodatnih detalja.

Agencija AP je javila da je Berluskoni izbjegao prvo planirano pojavljivanje na televiziji od kada je dao ostavku, da bi pošao da lično čestita Putinu.

Producenti kultne italijanske političke emisije „Porta a Porta“ rekli su da se očekivalo da bivši premijer govori o svojoj ostavci.

Berluskoni, koji očigledno dijeli Putinovu sklonost ka mačo životnom stilu, bio je jedan od najbliskijih Putinovih evropskih saveznika prije nego što se u novembru povukao pod pritiskom hitnih poziva na reforme zbog ekonomske krize.

Često je dolazio u Rusiju ne samo zbog diplomatskih obaveza već radi proslave rođendana svog prijatelja i u druge lične posjete.

Putin je bio gost u privatnoj vili italijanskog premijera na Sardiniji 2008.

U diplomatskim američkim depešama koje je objavio Vikiliks navedeno je da Berluskoni služi kao Putinov "glasnik" u Evropi i da od toga ima "ličnu i debelu korist".

Bonus video: