Francuska vlada protiv tangi i visokih potpetica za djecu

Bivša ministarka sporta, Šantal Žuano, autorka izvještaja i senatorka, pozvala je da se zabrani učešće mladih manekenki u reklamnim kampanjama
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 20:44h

Nakon međunarodne polemike koju je izazvalo objavljivanje provokativnih fotografija desetogodišnje Francuskinje u časopisu „Vog“, u izvještaju vlade u Parizu se poziva na zabranu mini-mis takmičenja i nedoličnog veša za djecu kako bi se spriječila „pretjerana seksualizacija“ djece.

Parlamentarni izvještaj „Protiv pretjerane seksualizacije: Nova borba za jednakost“, poziva na zabranu brushaltera sa umecima i visokih potpetica za djecu, kao i okončanje takmičenja za mis za mlađe od 16 godina.

Seksualni bombon

Bivša ministarka sporta, Šantal Žuano, autorka izvještaja i senatorka, takođe je pozvala da se zabrani učešće mladih manekenki u reklamnim kampanjama i povratak uniformi u osnovne škole u okviru niza mjera za sprečavanje psihološke štete koja se, prema njenom mišljenju, nanosi djeci.

Žuano je rekla da su djevojčice prerušene u „seksualni bombon“ na nadmetanju u izgledu, ljepoti i zavođenju, za koje je rekla da je „u suprotnosti sa dignitetom ljudskog bića“ i korak unazad u bobri za ravnopravnost polova.

„Ovaj fenomen je prava briga za društvo,“ izjavila je Žuano za „Figaro“.

„Danas, djeca grade svoj identitet usred nazadovanja seksualne ravnopravnosti i na povratku stereotipa sadržanih u muzičkim klipovima, igricama i rialiti TV programima. Snosimo veliku odgovornost i kao političari i kao roditelji.“

"Omogućimo djeci da budu djeca"

Žoano je takođe predložila da se modnim kućama zabrani da u svojim kampanjama koriste manekenke mlađe od 16 godina

„Gardijan“ piše da je to pitanje aktuelizovano i u Britaniji, Belgiji i Kvebeku. U britanskom izvještaju od prošle godine, „Omogućimo djeci da budu djeca“, predloženo je uklanjanje seksualnih prizora iz svakodnevnog života djece strožom kontrolom reklama i programa koji nije namijenjen samo odraslima.

Francuski izvještaj podstaknut je burnim reakcijama na izdanje „Voga“ iz decembra 2010, u kojem su 10-godišnja Tilen Lubri Blondo, i još dvije djevojčice, fotografisane sa napućenim usnama, puno šminke, u uskim haljinama i štiklama.

Moja ćerka nije gola, nemojmo naduvavati

„Vog“ je tada saopštio da se mlade manekenke samo oblače „kao mame“, što rade sve djevojčice.

Blondo, čija je majka francuska glumica koja je postala dizajnerka a otac bivši fudbaler Patrik Blondo, bavi se manekenstvom od pete godine. Njena majka je rekla da je za nju jedino šokantno to što ogrlica koju djevojčica nosi na fotografiji košta tri miliona eura. „Moja ćerka nije gola, nemojmo naduvavati stvari.“

Većina francuskih majki se nije složila sa tim stavom. Ispitivanje koje je u vrijeme polemike sproveo sajt za roditeljstvo Magicmaman, pokazalo je da 84 odsto ispitanih smatra da su fotografije ponižavajuće.

Nepopravljiva šteta

U izvještaju francuske vlade, koji je objavljen u ponedjeljak, kritikuje se reklamiranje brushaltera sa umecima za osmogodišnjakinje, tangi, setova za šminkanje i dugonogih lutki, što je sve namijenjeno djevojčicama mlađim od 12 godina.

Stručnjaci koji su učestvovali u istraživanju zaključili su da ta prijevremena seksualizacija pogađa većinu djevojčica i izaziva „psihološku štetu koja je nepopravljiva u 80 odsto slučajeva“.

U najgorem slučaju, navedeno je u izvještaju, moglo bi doći do poremećaja u ishrani, uključujući anoreksiju. Žoano je takođe predložila da se modnim kućama zabrani da u svojim kampanjama koriste manekenke mlađe od 16 godina. U izvještaju stoji da se nošenje školskih uniformi predlaže kao način borbe protiv takmičenja između učenika oko markirane garderobe, što naglašava socijalne nejednakosti.

Bonus video: