Brejvik optužen za terorizam

Brejvik je prije mjesec dana od suda u Oslu tražio da odmah bude pušten na slobodu
85 pregleda 0 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Anders Brejvik, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.03.2012. 13:13h

Norveški tužilac podigao je optužnicu protiv Andersa Brejvik za masakr koji je izveo prošlog jula u Norveškoj kada je ubio 77 osoba, optužujući ga za terorizam.

Detalje optužnice u Oslu predstalvja državni tužilac Tor-Aksel Buš. Suđenje Anders Bering Brejviku trebalo bi da počne 16. avgusta bez obzira da li će se kako, se navodi, on pozvati na uračunljivost.

Medicinski stručnjaci imaju podjeljenja mišlejnja u vezi sa ocjenom Brejvikovg mentalnog stanja.

Brejvik je prije mjesec dana od suda u Oslu tražio da odmah bude pušten na slobodu. On je pred sudom rekao da je masakr koji je počinio bio "preventivni napad na državne izdajnike".

"Ne prihvatam zatvorsku kaznu. Zahtjevam da odmah budem pušten na slobodu", izjavio je Brejvik pred sudom u Oslu početkom februara.

Masakr izvršen 22. jula prošle godine bio je "preventivni napad na državne izdajnike" u cilju "odbrane etničkog norveškog stanovništva", rekao je on pred sudom.

Anders Bering Brejvik priznao je da je odgovoran za pokolj koji se desio na ostrvu Utoja kao i za eksploziju u Oslu jula prošle godine. U toj tragediji stradalo je 77 osoba, uglavnom mladih.

Maksimalnu zatvorsku kaznu koju Brejvik može da dobije u Norveškoj je 21 godina zatvora, što je maksimalna kazna u toj skandinavskoj zemlji.

Bonus video: