EU naložila Mađarskoj izmjenu zakona

Evropska komisija smatra da zakoni o pravosuđu i zaštiti podataka ugrožavaju nezavisnost madjarskog pravosudnog sistema
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2012. 09:47h

Evropska unija uputila je Mađarskoj "zvaničnu opomenu" da u roku od mjesec dana izmjeni dva kontroverzna zakona koje je donijela vlada premijera Viktora Orbana ili će protiv nje biti pokrenut sudski postupak.

Evropska komisija smatra da zakoni o pravosuđu i zaštiti podataka ugrožavaju nezavisnost madjarskog pravosudnog sistema i agencije za zaštitu podataka.

Ukoliko ne izmjeni pomenute zakone koje je donijela Orbanova vlada, Mađarska će odgovarati pred Evropskim sudom pravde, naveo je izvor EU upoznat sa ovim pitanjem, a prenosi AFP.

Zvanična opomena je prva faza u preliminarnom postupku. Mađarske vlasti su prije dvije nedjelje dostavile odgovore na primedbe Evropske komisije na nacrt zakona, ali Komisija nije bila zadovoljna objašnjenjem, naveo je evropski diplomata koji je želio da ostane anoniman.

Jedna od zamjerki se odnosi na spuštanja starosne granice za penzionisanje sudova sa 70 na 62 godine, što prema mišljenju nekih ima za cilj sklanjanje odredjenih sudija.

"S druge strane Mađarskoj je dat isuviše kratak rok," naveo je izvor iz EU, osvrćući se na činjenicu da je Budimpešta dobila mjesec dana umjesto uobičajenih dva mjeseca za izmjenu zakona.

U međuvremenu Brisel je obustavio postupak u vezi nezavisnosti madjarske centralne banke, ocijenivši da je odgovor Mađarske bio zadovoljavajući.

Orbanova konzervativna vlada izložena je međunarodnim kritikama oko više zakona, uključujući zakon o slobodi štampe.

Bonus video: