Njemačka: Bojkot oproštajne ceremonije za bivšeg predsjednika

Vulf je pozvan da pokaže "skromnost i poniznost" i da odustane od ceremonije, a njeno održavanje smatra se "arogancijom vlasti"
73 pregleda 0 komentar(a)
Kristijan Vulf, Valter Šel, Rihard fon Vajczeker, Roman Hercog, Horst Keler, Foto: Welt.de
Kristijan Vulf, Valter Šel, Rihard fon Vajczeker, Roman Hercog, Horst Keler, Foto: Welt.de
Ažurirano: 06.03.2012. 16:07h

Četvorica bivših predsjednika Njemačke neće u četvrtak uveče doći na oproštajnu ceremoniju sa vojnim počastima koja se organizuje za donedavnog šefa njemačke države Kristijana Vulfa.

Vulf je sredinom februara podnio ostavku, dan pošto je državno tužilaštvo zatražilo da mu se oduzme imunitet i pokrene istraga zbog sumnje da je, u vrijeme dok je bio predsjednik vlade Donje Saksonije, izvlačio korist na osnovu političke funkcije.

Kako piše dnevnik "Die Welt", raniji predsjednici Valter Šel, Rihard fon Vajczeker, Roman Hercog i Horst Keler otkazali su učešće na toj svečanosti.

Neće doći, kako dalje piše ovaj list, ni šef Socijaldemokratske partije Njemačke u Bundestagu, Frank-Valter Štajnmajer, a umjesto njega dolazi jedan od socijaldemokratskih poslanika.

Opozicioni politicari i bivši zapovjednik kopnenih snaga njemačke vojske, general Vilijam, smatraju neprimjerenim oproštaj od Vulfa uz počasni bataljon i državnom himnom

Već u ponedjeljak su se u medijima oglasili opozicioni politicari, kao i nekadašnji zapovjednik kopnenih snaga njemačke vojske, general Helmut Vilijam, koji smatraju neprimjerenim oproštaj od Vulfa uz počasni bataljon sa bakljama i državnom himnom.

Donedavnog predsjednika pozvali su da pokaže "skromnost i poniznost" i odustane od ceremonije, a njeno održavanje ocijenili kao "znak arogancije vlasti", rekla je konzervativna političarka Vera Lengsfeld.

Njemačka vlada ne dijeli to mišljenje. Portparol savezne kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, saopštio je stav Vlade da je "oproštaj uz vojne počasti za odlazećeg predsjednika države u potpunosti dio tradicije oružanih snaga Njemačke".

Zato Vlada može "samo da pozdravi to što će ovakva ceremonija biti održana i za Vulfa".

Bonus video: