Rusija je kao Kosta Konkordija, stremi ka grebenima

Putinova popularnost počela je naglo da opada nakon niz masovnih antivladinih protesta, na kojima je od Putina zatraženo da prizna izbornu krađu
0 komentar(a)
putin rusija, Foto: Rojters
putin rusija, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.03.2012. 17:26h

Rusiju će prodrmati "aparsko proleće" u roku od dve godine ako novi predsjednik ne inicira korenite političke reforme, upozorava Sergej Mironov.

Lider Pravedne Rusije i jedan od kandidata na sutrašnjim izborima vjeruje da će aktuelni premijer i takođe kanditat Vladimir Putin najvjerovatnije biti izabran za novog predsjednika Ruske Federacije.

Mironov ističe da će se Putin suočiti sa sve većim nezadovoljstvom naroda ukoliko ne ispuni zahtjeve demonstranata.

"Rusija je kao kruzer Kosta Konkordija – stremi ka grebenima dok kapetan kaže posadi: Ne brinite, sve je u redu. To nije normalno i zato moramo da usmjerimo brod u drugom pravcu", objašnjava on, prenosi britanski "Telegraf".

"Ukoliko novi predsjednik odmah ne započne duboke političke i socijalne reforme, uključujući i precizne spoljnopolitičke ciljeve, Rusiju će prodrmati neka vrsta arapskog proljeća u roku od dve godine", upozorava Mironov, inače bivši Putinov saveznik.

Promjena neophodna

On, ipak, kaže da njegov rival smatra da su kozmetičke promjene neophodne, ali da ne planira da reformiše društvo.

Mironov je, takođe, obećao da će, ukoliko pobjedi na izborima, raspisati vanredne parlamentarne izbore, što je glavni zahtjev antirežimskih demonstranata

Prema predizbornim anketama, očekuje se da će Putin imati 50 odsto više glasova od drugoplasiranog Genadija Zjuganova, lidera Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF).

Putinova popularnost počela je naglo da opada nakon parlamentarnih izbora u decembru prošle godine, kada je njegova Jedinstvena Rusija osvojila većinu mandata.

Od tada je organizovano niz masovnih antivladinih protesta, na kojima je od Putina zatraženo da prizna izbornu krađu.

Učesnici protesta su poručili da će demonstrirati sve dok Putin ne ode sa vlasti. Analitičari za njihovu upornost kažu da pokazuje da sve više Rusa nije spremno da podržava vlast koja ignoriše nedostatak građanskih sloboda.

Bonus video: