Slučaj Kosta Konkordija: Počelo istražno ročište, kapetan na sigurnom

Kapetanov advokat procjenjuje da bi bilo opasno da Sketino prisustvuje saslušanju, s obzirom na negativnu atmosferu koja se stvorila oko njega nakon nesreće
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2012. 13:07h

Prvo istražno ročište tokom kojeg će biti otvorena crna kutija kruzera Koste Konkordije i trebale bi biti razjašnjene okolnosti njenog brodoloma počelo je u subotu u Grosetu pred više stotina advokata, stručnjaka i preživjelih iz nesreće 13. januara kod ostrva Đilja, u kojem su 32 osobe poginule ili nestale.

Al Džazira Balkan prenosi da je toskanski grad Groseto preplavljen italijanskim i stranim medijima. Četvrt oko gradskog teatra, gdje se ročište održava iza zatvorenih vrata, okružena je policijom.

Glavni pretpostavljeni krivac za katastrofu, kapetan Franćesko Sketino nije prisutan. Njegov advokat Bruno Leporati kaže da nema potrebe da kapetan napušta svoj rodni grad Meta di Sorento pored Napulja, gdje je u kućnom pritvoru, kako bi prisustvovao saslušanju.

Leporati procjenjuje da bi bilo i opasno da Sketino prisustvuje saslušanju, s obzirom na negativnu atmosferu koja se stvorila oko njega nakon nesreće.

Pod sumnjom je, podsjeća Al Džazira, ukupno devet zaposlenih iz kompanije Kosta Krosijere. Oni se terete za ubistvo iz nehata, brodolom i propuste u saradnji s lučkim vlastima.

Kapetan se još tereti i za napuštanje broda dok je evakuacija putnika bila u toku.

Neki od preživjelih u razgovoru sa novinarima

Na saslušanju će biti oko 70 advokata i njihovih timova koji zastupaju preživjele i članove porodica žrtava brodoloma.

Sudije će saslušati svjedoke i ispitati brojne vještake koji bi trebalo da razjasne okolnosti nesreće. Tako bi trebalo da budu utvrđene proporcije odgovornosti i krivice osoba pod istragom.

Među 4.229 osoba koje je prevozila Kosta Konkordija, 3.200 bili su turisti 60 različitih nacionalnosti, a preostali su bili članovi posade. Brod je nasukan na stijenu, a iz mora su izvučena tijela 25 poginulih, dok se sedam osoba smatra nestalima.

Brodolomci su podnijeli tužbe u Italiji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama protiv vlasnika broda koji je do 31. marta produžio putnicima rok da se odluče hoće li da prime odštetu od 11.000 eura po osobi uvećan za troškove krstarenja, liječenja i povratak u domovinu.

Galerija

Bonus video: