Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazio je zadovoljstvo što je na zasijedanju Evropskog savjeta donijeta odluka da Srbija postane kandidat za članstvo u EU
0 komentar(a)
Herman Van Rompuj, Foto: Reuters
Herman Van Rompuj, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2012. 09:09h

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj izjavio je da je Evropski savjet potvrdio Srbiji kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Složili smo se da Srbiji dodijelimo status kandidata za članstvo u EU", rekao je Rompuj na konferenciji za novinare, na kraju prvog dana samita šefova država i vlada članica EU.

"Ovo je izuzetan uspjeh i rezultat napora koje su napravile obje strane u dijalogu Beograda i Prištine", ocijenio je Rompuj.

On se nada da će kandidatura ohrabriti Srbiju da nastavi sa ispunjavanjem političkih i ekonomskih kriterijume za članstvo u Uniji.

"Takođe se nadam se da će Beograd nastaviti da podržava regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose na Zapadnom Balkanu", rekao je Rompuj.

On je napomenuo da odluka o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji, koju je uslovljavala Rumunija, nije nijednog trenutka povezivana sa pitanjem prijema Rumunije u Šengen zonu.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazio je zadovoljstvo što je na zasijedanju Evropskog savjeta donijeta odluka da Srbija postane kandidat za članstvo u EU.

Podsjećajući da je prije dva dana razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Barozo je istakao da mu je rekao da će odluka o kandidaturi biti donijeta na zasijedanju Evropskog savjeta, ukoliko je prethodno ne bude donio Savjet EU za opšte poslove.

Barozo je ocijenio da je odluka o dodeljivanju statusa kandidata dobra, jer pokazuje da EU ostaje veoma privlačna.

"Realnost je da ćemo sledeće godine primiti još jednu novu članicu", rekao je Barozo, misleći na Hrvatsku, dok se ostale, koje žele, mogu priključiti ovom važnom projektu slobode, odgovornosti i solidarnosti.

Bonus video: